22 universitats dels Països Catalans reclamen a les institucions europees l'oficialitat del català
Els centres reivindiquen l'idioma propi com un valor afegit en la formació i l'ocupació dels seus estudiants. L'anomenada 'Declaració de Montserrat' està signada pels rectors de la Xarxa Vives d'Universitats

Públic
Barcelona-
22 rectors d'universitat dels Països Catalans demanen a les institucions europees l'oficialitat de la llengua catalana. Ho han reclamat aquest divendres des de Montserrat, en el marc del Consell General de la Xarxa Vives, en un acte solemne on s'ha llegit un manifest que alinea les universitats que en formen part al costat de la defensa per la llengua pròpia. Hi havia gairebé tots els rectors de les universitats del domini lingüístic de Catalunya, el País Valencià, Ses Illes, Andorra, Catalunya Nord i Sardenya.
Un dels principals punts que destaca de l'anomenada Declaració de Montserrat és la demanda explícita perquè s'adoptin polítiques que garanteixen la protecció i la promoció de la llengua catalana, i que assegurin i reforcin la seva presència en l'esfera pública i acadèmica. En un context de creixent diversitat lingüística, la institució aposta per una política multilingüe que formi professionals competents i amb vocació internacional, a la vegada que referma el seu compromís amb la promoció del català en el món universitari.
Les universitats apel·len directament a les institucions europees perquè facin oficial el català i garanteixin la protecció i la promoció de la llengua catalana com un "patrimoni comú" i un element "clau" per a la qualitat educativa i la professionalització dels estudiants. El president de la Xarxa Vives, el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, ha reivindicat el paper de la universitat per contribuir a fomentar l'ús social del català. I l'ha defensat com un valor per a la formació i l'ocupació dels estudiants.

'La Declaració de Montserrat'
La Declaració de Montserrat també és un document que reafirma el compromís de la Xarxa Vives d'Universitats amb els valors de "qualitat, inclusió i sostenibilitat" com a eixos fonamentals de l'educació superior. El text posa en valor la funció de la universitat no només com a generadora de coneixement, "sinó com a agent de transformació social i cultural".
El document aprovat pels rectors també aposta per l'impuls d'aliances amb institucions acadèmiques, culturals i econòmiques per ampliar l'impacte de l'educació superior en el territori; la consolidació del lideratge de les universitats de la Xarxa en projectes interuniversitaris de recerca, docència i transferència de coneixement.
El text s'ha llegit de manera solemne a tres veus, amb la idea de fer visibles les diferents maneres de parlar que existeixen al domini lingüístic. Per la seva banda, el pare abat de Montserrat, Manel Gasch, ha defensat que el món universitari ha de ser plurilingüe, "però és important que també pugui ser en català". I ha assenyalat que el monestir ha acompanyat la llengua catalana "des del naixement".
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.