Adolescents i infants podran denunciar per WhatsApp situacions de maltractament i violència
Es tracta d'un canal amb el que estan més familiaritzats i que complementa el telèfon Infància Respon. Les trucades per part de menors només representen el 6,7%, segons el Departament de Drets Socials
![Nova pàgina web de 'Tot OK?' amb l'opció de xat i WhatsApp Nova pàgina web de 'Tot OK?' amb l'opció de xat i WhatsApp](https://imagenes.publico.es/files/image_horizontal_mobile/uploads/2025/01/23/67922576499c4.jpeg)
Públic
Barcelona-
Adolescents i infants podran denunciar per WhatsApp situacions de maltractament i violència. El Departament de Drets Socials ha posat en marxa la pàgina web totok.cat, una nova eina que complementa el telèfon Infància Respon -116 111- amb la incorporació d'un xat en línia i un servei de missatgeria. Es tracta d'un canal amb el que els joves estan més familiaritzats, ja que les trucades per part de menors només representen el 6,7%.
En la presentació de la nova eina, la consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, ha apuntat que l'objectiu és "adaptar-se a les noves realitats" i les noves vies de comunicació dels joves per tal d'augmentar la detecció de casos de violència i situacions de risc que afecten els menors. "La via telefònica ha deixat de ser l'adient", ha remarcat la consellera.
La nova eina busca facilitar que els mateixos infants i adolescents comuniquin sospites o situacions de violència, o que cerquin ajuda o orientació. La pàgina web s'estructura, segons l'edat i el perfil, en cinc espais: infants, adolescents, joves, professionals i ciutadania. Cadascuna de les seccions té espais i eines pròpies, amb llenguatge adaptat a l'edat.
A banda del xat i l'opció de missatgeria per WhatsApp, la pàgina web també ofereix recursos i articles vinculats a la temàtica, com per exemple sobre els Barnahus, recomanacions a familiars i professionals davant un cas de violència sexual en infants o adolescents o prevenció del suïcidi, entre d'altres.
Des de la mateixa pàgina web es pot accedir directament a un xat en línia, on professionals responen a les comunicacions, dubtes o inquietuds que els traslladin. També hi ha l'opció de comunicar-se a través d'un número de WhatsApp, que obre directament aquest canal de comunicació. Com ja passa amb el telèfon Infància Respon, Tot OK? és confidencial i gratuït i opera les 24 hores del dia tots els dies de l'any.
Segons les dades del departament de Drets Socials, les principals problemàtiques que atenen són maltractament físic (15% dels casos), abús sexual o sospites d'abús sexual (14%), negligència (14%), problemes socioeconòmics i de salut a l'entorn (14%), problemes de salut mental del menor (12%), maltractament psíquic (12%), violència en l'entorn familiar (7%), assetjament escolar (4%), conflictes entre progenitors separats (4%) i antecedents de risc (3%).
11.028 trucades el 2024
Durant el 2024 el telèfon Infància Respon va rebre 11.028 trucades, un augment respecte a les 9.264 de l'any anterior. El 2023 més de la meitat dels contactes els van fer professionals (53%), la resta van ser de ciutadans i ciutadanes. Només el 6,7% del total van ser trucades d'infants o adolescents. Així, amb la nova pàgina web, Salomé, la responsable d'Infància Respon espera que rebin més casos per part dels menors. En el cas dels adults, el nou servei els deriva cap a la trucada telefònica.
Segons apunta la responsable d'Infància Respon, els casos més greus acostumen a arribar amb comunicacions dels professionals. Quan reben un cas, els professionals d'Infància respon l'avaluen i orienten l'usuari o el deriven a altres serveis. En els casos més greus que requereixen una atenció immediata per garantir la protecció de la víctima, es deriva a la unitat de detecció i prevenció del maltractament infantil (UDEPMI), que s'encarrega de gestionar la situació.
Per exemple, en el cas d'un tutor que notifica que una menor ha verbalitzat patir maltractament físic per part dels progenitors i que té marques de maltractament, el servei s'encarrega "d'explorar bé la situació", explica Salomé, s'orienta l'escola a informar els pares que s'ha fet la notificació a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) i es demana que la menor vagi a l'hospital. Paral·lelament, es deriva el cas a la UDEPMI.
Un cop derivat el cas, Mònica, jurista de la UDEPMI, explica que es posen en contacte amb el centre hospitalari o l'escola que l'ha derivat i miren si hi ha marques compatibles amb maltractament infantil. "Si és així, activem l'equip de valoració i es desplaça al centre hospitalari. Aquest equip fa in situ una valoració dels infants, dels progenitors i, si n'hi ha, de la família extensa", indica. Un cop feta l'avaluació, aquest equip els trasllada un informe i la UDEPMI decideix si l'infant retorna a casa amb els progenitors, amb altres familiars o si ingressa en un centre.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.