Cargando...

Autodeterminació Desenes d’ajuntaments insten la Generalitat a exercir la sobirania fiscal

Coordinats per l’ANC, els consistoris posen en marxa una campanya que anima els ens locals a pagar els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya per dotar la Generalitat de més força negociadora

Publicidad

Alcaldes dels ajuntaments que donen suport a la campanya per la sobirania fiscal en un acte a la plaça Sant Jaume. — ANC

barcelona,

Una dotzena d’ajuntaments catalans, entre els quals Sant Pere de Torelló, Taradell, Montblanc, Arbúcies, Celrà i Calldetenes, han iniciat una campanya que emplaça a les institucions locals a tramitar tota la seva càrrega fiscal a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) en lloc de fer-ho a la Hisenda espanyola. Un gest amb el qual volen reconèixer que "l’únic executiu legítim és el Govern de Catalunya" i que "l’espoli fiscal endèmic que patim per part de l’Estat espanyol" impedeix atendre les necessitats de la ciutadania.

Publicidad

Des que s’ha activat la campanya, una trentena de municipis ja s’han afegit a la plataforma, entre els quals destaquen Vic, Manlleu, Igualada, Viladrau, Sant Pol de Mar, Roda de Ter, Folgueroles, la Secuita, Tona, Espinelves, les Borges del Camp, Riudoms, Sant Quirze de Besora, Collsuspina o Alcoletge.

Click to enlarge
A fallback.

Dels peatges als impostos

La iniciativa es va iniciar aquest gener passat, però segons els seus promotors és la continuació d’altres que s’han produït durant l’última dècada. "El seu origen és la campanya ‘No vull pagar’ de 2012, quan diversos activistes i partits polítics van reclamar que s’aixequessin els peatges de les autopistes", explica Aleix Andreu, coordinador de la comissió Fem República.

"Ajuntaments com Alella o Sant Pere de Torelló sempre han fet sobirania fiscal, però quan Vic i Igualada van anunciar que s’afegien, molts altres consistoris es va sentir interpel·lats"

Publicidad

Per al representant de l’ANC, tot i inspirar-se en les accions del passat, la campanya té un caràcter emminentment tècnic. "Volem evitar que els debats polítics l’aturin i això fa que, a diferència de les mocions presentades aleshores, l’actual susciti un major nombre d’adhesions d’ajuntaments, consells comarcals i altres estructures supramunicipals".

La caixa de la ruptura

La campanya auspiciada per l’ANC sorgeix en un context què els municipis aspiren a ser el motor que reactivi l’independentisme. "El municipalisme català és l’administració que ha pres una posició més clara i inequívoca a favor de l’autodeterminació i la independència de Catalunya", afirmen des de la campanya.

Publicidad

"El municipalisme català és l’administració que ha pres una posició més clara i inequívoca a favor de l’autodeterminació"

A propòsit d’això, els seus impulsors confien a empoderar de nou el govern de Catalunya i predisposar-lo a adoptar una política fiscal corporativa que faciliti als ens locals tramitar els impostos a l’Agència Tributària. Així també ho considera Aleix Andreu, que en una recent reunió amb el conseller d’Economia, Jaume Giró, va constatar el compromís del Govern amb vista a què tots els organismes de la Generalitat acabin tributant a l’ATC.

Publicidad

Des d’una òptica independentista, doncs, l’ANC veu en la implementació de la sobirania fiscal una finestra d’oportunitats per assolir la ruptura de l’Estat, ja que "amb un fons important en mans de l’Agència Tributària, la Generalitat tindria marge de maniobra per encarar una eventual negociació amb Madrid sense que els contribuents veiessin perillada la seva seguretat jurídica ni minvades les prestacions bàsiques".

Publicidad