Catalunya afronta la Setmana Santa amb un 10% més de visitants, però amb estades més curtes
El turisme rural es consolida com una opció de vacances després de la pandèmia, mentre que les destinacions de costa i les de neu afronten amb optimisme l'inici i el final de la temporada

Barcelona-
Per primera vegada des de la sortida de la pandèmia, les pernoctacions als establiments hotelers de Catalunya van a la baixa, tot i que la Setmana Santa serà aliena a aquest fenomen. Les previsions de visitants de Turisme de la Generalitat, especialment pels dies festius (de Divendres Sant a Dilluns de Pasqua) mostren un creixement del 10% en la xifra de visitants. Tot i això, el nombre es quedarà per sota del 2019, l'any anterior a la Covid-19.
Aquesta previsió a l'alça està vinculada amb les dates de la Setmana Santa perquè en ser a mitjan abril aplega turistes de sol i platja i esquiadors, ja que les pluges del març mantindran la neu a les pistes del Pirineu. En aquest context, el turisme rural, el gran descobriment de la pandèmia per la seva aposta per l'aire lliure i el contacte directe amb la natura, s'ha consolidat com a opció de vacances i com a eina contra la massificació. Igual que amb l'àmbit general del turisme, la desestacionalització resta com l'assignatura pendent.
En el recent saló Btravel, celebrat a Barcelona a finals de març, el turisme sostenible, de qualitat i de proximitat ha estat el protagonista. A més de presentar un Decàleg del Viatger Responsable amb consells per a mitigar l'impacte de l'activitat turística en l'entorn, els visitants a la fira van mostrar la seva preferència per destins de proximitat com Catalunya, Aragó, Andalusia, Canàries, Galícia o Extremadura.
La Setmana Santa, juntament amb Cap d'Any, és el millor moment per al turisme rural. Així ho explica la directora tècnica de la Confederació de Turisme Rural de Catalunya (Turalcat), Montse Coberó. En aquesta ocasió, l'ocupació en aquests establiments frega el 100%, amb el cartell de ple de Divendres Sant a Dilluns de Pasqua. Coberó precisa que "estem mantenint el mateix perfil que en els anys anteriors, en el qual destaquen el públic familiar i els joves".
La regulació del turisme rural
Turalcat denuncia la discriminació que pateixen els establiments de turisme rural, ja que fiscalment han de respondre com si portessin a terme una activitat econòmica, supòsit que no es dona en els Habitatges d'Ús Turístic (HUT), que són considerats com un lloguer a l'hora de declarar els rendiments. Tot i el bon moment del turisme rural, Coberó assenyala que en una enquesta entre els seus associats, més de la meitat admeten que els visitants no faran estades més llargues durant aquests dies. Així, un 24% diu que els seus clients pernoctaran els mateixos dies que l'any passat i un 17% assegura que seran menys dies.
Per la seva banda, impulsat pel boom d'aquest àmbit, l'ocupació turística al Pirineu i a les Terres de Lleida es beneficiarà de la recta final de la temporada d'esquí, els esports d'aventura i el turisme cultural, gastronòmic i de natura. El director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre, apunta que preveuen registres del 90% als hotels i bungalous del Pirineu durant els cinc dies festius i del 80% en el turisme rural. El sector dels esports d'aventura preveu treballar a ple rendiment i completar la millor Setmana Santa dels darrers cinc anys en termes d'ocupació. Les principals estacions d'esquí ofereixen uns bons gruixos de neu i preveuen tancar temporada amb una bona afluència d'esquiadors.
En el sector del sol i platja, un destí paradigmàtic com Lloret de Mar, preveu una estratègia de creixement basada en la millora de la tarifa mitjana dels hotels, més que en l'ocupació. Malgrat que l'any 2024 el va tancar amb 5,1 milions de pernoctacions hoteleres, un 6% més que el 2023, els responsables municipals indiquen que el pes tradicional del sol i platja es redueix a favor del turisme cultural, actiu i esportiu.
Optimisme moderat al turisme de costa
A la Costa Brava, la percepció és que les ganes de bon temps, després de l'excés de pluges del març, ha incrementat les reserves, de forma que l'ocupació s'enfili per sobre del 90%. La resta de places hoteleres, una mica més del 10%, pertanyen a establiments que encara no han obert i ho faran a principis de maig per a la temporada d'estiu. En aquest cas, el perfil de visitant també han canviat, ja que es reben clients de proximitat, especialment del mercat francès.
En general, s'augura que a les zones costaneres les ocupacions siguin bones durant aquests dies festius, tot i que es diferencia entre els primers dies de la setmana (de dilluns a dijous) i a partir de divendres fins al dilluns. En aquest sentit, a la Costa Brava Nord s'espera una ocupació entre el 60% i el 65% de dilluns a dijous, progressiva del 85% i el 90% a partir de divendres fins al dilluns i, alguns establiments podran arribar el 100%.
En el cas del destí de la Costa Daurada, la previsió d'ocupació es força positiva, tenint en compte que la Setmana Santa d'enguany és bastant tardana. La presidenta de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), Berta Cabré, puntualitza que "el pronòstic d'una bona climatologia fa que les sensacions siguin bones. A més, les vacances internacionals ajuden que les festes s'allarguin i la proximitat del Pont de Maig farà que alguns establiments encadenin amb la temporada d'estiu".
Un dels reptes pendents per a la pròxima temporada turística és delimitar el paper dels apartaments turístics en el mercat de l'habitatge i la seva regulació. De fet, aquest segment és l'únic que va registrar un increment en el nombre de viatgers en els establiments extrahotelers durant el passat mes de febrer, encara que hagin disminuït les pernoctacions durant el darrer any.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.