Cargando...

Cooperació Les ONG reclamen al Govern que augmenti les ajudes destinades a cooperació

Lafede.cat considera "insuficient" l'augment de la partida a la cooperació internacional en els pressupostos del 2022 i demana que s'augmenti la dotació abans de la seva aprovació definitiva

Publicidad

La roda de premsa en què Lafede.cat ha denunciat la falta de recursos destinats a la cooperació. — Lafede.cat

barcelona, Actualizado:

L’aprovació dels pressupostos ha deixat alguns col·lectius alleugerits, però a d'altres insatisfets. Entre ells, a bona part a representants de les organitzacions no governamentals, les associacions d’ajuda i cooperació internacional i les entitats de la societat civil, que aquest dijous han volgut fer públic el seu descontentament en un acte a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Des de Lafede.cat, la federació catalana d’ONG, asseguren que amb els nous pressupostos el Govern "incompleix el seu compromís amb els països més pobres".

Publicidad

Per darrere del País Basc i el País Valencià

Tot i que la quantitat destinada a la cooperació als pressupostos del 2022 ascendeix a 55 milions d’euros, –un avanç, com ha admès Gervasoni, ja que s’avançaria del 0’18% d'enguany al 0’20%–, les ONG consideren aquest increment insuficient, particularment tenint en compte que es tracta d'uns "pressupostos expansius". "L’any 2019 es va pactar un pla internacional de cooperació internacional" que incloïa el compromís pel qual enguany "s’arribaria al 0’33%", ha recordat. El pecentatge destinat a aquest capítol fa que Catalunya quedi "per darrere d’altres comunitats autònomes com el País Basc, el País Valencià o Navarra". "Ni tan sols aconseguirà revertir les retallades del 2010", ha lamentat Gervasoni.

Click to enlarge
A fallback.

Uns pressupostos que no estan a l’alçada

Núria Iglesias, vicepresidenta de LaFede.cat i d’Oxfam Intermón, ha estat la següent en intervenir per constatar que encara que hi ha un ampli suport per a augmentar les ajudes a Catalunya segons totes les enquestes, "quan toca comprometre pressupostos" els polítics "no estan a l’alçada". A continuació han intervingut els responsables de diverses ONG per aclarir com aquesta decisió podria afectar les diferents àrees en les que treballen. Així, Anaïs Franquesa, d’Irídia, ha criticat com a països com Nicaragua, El Salvador o Hongria s'han aprovat lleis que limiten l’activitat de les ONG. "L’espai de la societat civil s’està restringint cada vegada més", ha alertat. Per a Franquesa, aquesta evolució "implica una amenaça directa a la democràcia" i "l’única manera de revertir-la" és "donant espai a la societat civil" i "apostar per la cooperació internacional".

Publicidad