Cultura Llibres que canvien el món: recomanacions crítiques per Sant Jordi
Quatre llibreries independents -La Ciutat Invisible, l'Espai Contrabandos, el Vapor Vell i la Papasseit- proposen més d'una desena d'obres crítiques d'àmbit diversos que no s'haurien de perdre de vista aquest Sant Jordi.
Publicidad
BARCELONA, Actualizado:
Dins l'allau de recomanacions de novetats que arriben els dies previs de Sant Jordi, Públic ha optar per donar veu a quatre llibreries alternatives i independents que fugen de les llistes dels més venuts i aposten per prescriure obres que canvien el món. Parlem amb les barcelonines La Ciutat Invisible (Sants) i Espai Contrabandos (Raval), amb la premianenca Vapor Vell i la manresana Papasseit.
Publicidad
La Ciutat Invisible aposta pel feminisme, l'anarquisme i una llegenda diferent
Irene Jaume, una de les sòcies de La Ciutat Invisible, recomana La paraula més sexi és sí (L'Altra Editorial, 2019) de la nord-americana establerta a Barcelona Shaina Joy Machlus. "Ens ha agradat molt aquest llibre perquè s'explica el consentiment sexual des d'on no s'havia explicat mai i ho fa d'una manera divulgativa i molt clara". La llibretera en destaca el llenguatge simple i entenedor que s'utilitza i les il·lustracions que hi ha.
De la literatura africana a la crítica a la tecnologia, les propostes de l'Espai Contrabandos
Sòcia de l'editorial cooperativa Pol·len i una de les llibreteres responsables de l'Espai Contrabandos, al Raval, Aida Iglesias De Prada proposa tres títols ben diferents. "M'agradaria molt que la gent llegís Nuestra hermana aguafiestas (Cambalache, 2018), de la ghanesa Ama Ata Aidoo. És un llibre de finals dels setanta, visionari i radical que parla de la post independència. S'ha traduït fa poc i considerem que és important donar a conèixer la literatura africana".
Política i història, recomanacions del Vapor Vell
Xavier Boronat, de la llibreria Vapor Vell de Premià de Mar, fa una aposta clara per mirar en el passat per intentar entendre el present i recomana la novel·la gràfica Los puentes de Moscú (Astiberri, 2018), d'Alfonso Zapico, que explica la trobada d'Eduardo Madina i Fermín Muguruza en una entrevista del 2016 per a la revista Jotdown. "Zapico reconstrueix el diàleg entre Madina i Murguruza, dues persones amb sensibilitats polítiques molt diferents però amb un tarannà conciliador". Una obra que ofereix "una perspectiva prou acurada de què va significar el conflicte basc".
Publicidad
La Papasseit prescriu feminisme i una denúncia del drama dels refugiats
A la llibreria Papasseit, de Manresa, recomanen Els desemparats. Un drama sobre els refugiats (Tigre de paper, 2017), de la premi Nobel Elfriede Jelinek. "Hi denuncia la hipocresia del discurs públic cap als refugiats en un món globalitzat on el capital financer és mòbil mentre les persones han de fer front a nombrosos obstacles socials". També recomanen Mort accidental d'un anarquista (primera edició 1979), de Darío Fo. "En aquesta comèdia s'expliquen uns fets que van ocórrer als Estats Units el 1921 - traslladats, en l'obra de Fo, a la ciutat de Milà-. Un anarquista italià va 'caure' des d'una finestra del pis 14 de la comissaria central de Nova York i el cap de policia va declarar que es tractava d'un suïcidi".