Dues escoles de Sant Cugat i Cerdanyola tornaran a segregar per sexe en el curs escolar 2026-2027
Els dos centres estan vinculats a l'Opus Dei i només hauran mantingut el model d'escolarització mixt durant cinc anys. La decisió suposa que deixaran de rebre el concert públic de la Generalitat

Públic
Barcelona--Actualitzat a
Les escoles La Farga de Sant Cugat del Vallès i La Vall de Bellaterra (al municipi de Cerdanyola del Vallès) tornaran a segregar per sexe en el curs escolar 2026-2027, segons ha avançat el Tot Sant Cugat. Les dues pertanyen a la Institució Familiar d'Educació, l'entitat educativa espanyola d'iniciativa privada vinculada a l'Opus Dei.
Els consells de direcció d'ambdós centres van reunir a les famílies el dilluns per explicar-los que l'escolarització seria diferenciada d'aquí dos cursos, "malgrat que impliqui la pèrdua del concert". La Generalitat, després d'anys de reclamacions, va anunciar l'octubre de 2021 que retiraria les subvencions públiques a les escoles que mantinguessin la segregació a partir del curs 2022-2023.
L'aleshores conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va argumentar que la segregació incrementava els "estereotips" i legitimava el "sexisme". La mesura només va afectar d'entrada als centres de secundària (ESO, Batxillerat i formació professional). Les escoles de primària podrien continuar amb la segregació i el concert fins al curs 2025-2026.
Fonts del grup educatiu citades per Europa Press, han argumentat que la decisió s'ha pres per garantir el projecte a les dues escoles i que, per a les direccions dels centres, és "la millor eina" per assegurar una atenció individualitzada de l'alumnat. D'aquesta manera, La Farga tornarà a ser un centre exclusivament per a nens i La Vall de Bellaterra, per a nenes.
Un pla per autofinançar els centres que perden el concert
La barreja d'alumnes tan sols durarà cinc cursos escolars, ja que va ser el 2021-2022 quan els dos centres van demanar el concert al Departament d'Educació i FP de la Generalitat de Catalunya. Ara, però, després de traçar un pla estratègic, les dues escoles han decidit que a partir del 2026-2027 tornaran a separar per sexe perquè poden "assumir la major part de l'impacte econòmic" que suposa perdre les subvencions de l'administració pública. A més, al·leguen que les famílies no es veuran afectades.
La Institució ―que engloba vuit centres a Catalunya i Balears― va traçar aquest pla estratègic per autofinançar els centres que perdessin el concert econòmic. De fet, el director de l'entitat, Joaquín Juan Torres, s'ha vanagloriat en un comunicat de la "gran feina feta" per arribar a aquesta decisió i ha assegurat que estan preparats per afrontar el nou escenari amb garanties i per seguir oferint un projecte educatiu als dos centres del Vallès.
Segons ha avançat l'Ara, per compensar la pèrdua del concert, que suposa més de tres milions, La Farga i La Vall haurien d'incrementar les quotes més de 300 euros. Fonts de la Institució, però, ha descartat aquest càlcul i han afirmat que, de mitjana, les famílies no hauran de pagar més de 60 euros de més amb el canvi. Cal tenir en compte que, segons el mateix mitjà, els darrers dos anys han arribat a les dues escoles 300 alumnes més, un fet que també permet reduir l'increment de quotes.
La fusió de dues escoles de Sant Cugat i Barcelona
Les escoles Viaró de Sant Cugat i Canigó de Barcelona, vinculades a l'Opus Dei, ja van informar el setembre de 2024 que estaven treballant per fusionar-se mantenint l'escolarització segregada per sexe.
Viaró és un centre que només acull a nens, mentre que el Canigó només ensenya a nenes. Malgrat la fusió, la idea era mantenir la diferenciació, encara que això impliqués perdre el concert a primària, que s'hauria de renovar el 2026. La justificació que va oferir una portaveu de Viaró és que volien potenciar el projecte, oferir una oferta més completa i anar un pas més enllà en tot allò que ja compartien els dos centres.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.