Economia Les pimes demanen que el nou 'kit digital' democratitzi l’accés de les empreses a la tecnologia
La mesura, que forma part dels fons europeus Next Generation, concedirà un bo en forma de subvenció directa d’entre 2.000 i 12.000 euros a petites empreses i autònoms per implantar processos de digitalització, com la factura electrònica, el teletreball o la ciberseguretat
Publicidad
barcelona, Actualizado:
Amb el nom de Kit Digital, el Govern espanyol ha batejat un programa d’ajuts de 3.067 milions, finançats a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència dels fons europeus Next Generation, que pretén millorar el procés de digitalització de pimes i autònoms (com a màxim de 49 treballadors) mitjançant un bo per adquirir uns serveis disponibles a un marketplace virtual. Durant la presentació de la iniciativa, la ministra d’Economia i Transformació Digital, Nadia Calviño, el va definir com "una eina perquè les pimes puguin augmentar la seva escala, accedir a nous mercats i desenvolupar tot el seu potencial".
Publicidad
El director de Tecnologia i Innovació de Pimec, Andreu Bru, reclama que "l’administració sigui valenta amb les inversions tecnològiques que democratitzin l’accés de les pimes a la tecnologia". En el cas de les empreses catalanes, Bru espera que el repartiment atorgui entre 500 i 600 milions d’euros, una quantitat proporcional al pes del PIB que aporten. "Hem de ser ràpids a demanar els ajuts perquè el bo del kit digital suposa una fórmula ràpida i assequible d’accelerar la digitalització".
El 'salvavides' de les empreses
"La digitalització ha actuat com un salvavides de moltes empreses en temps de Covid". La frase d’Andreu Bru mostra, segons Pimec, la necessitat de complementar aquesta tasca amb "la formació dels treballadors per tal d'adaptar-los a un nou entorn i que aquests arribin a bon port". En aquest sentit, el president de Pimec, Antoni Cañete, reclama una "aposta valenta en matèria d'inversions per a pimes". Cañete remarca "el perill que suposa per a la solvència de les pimes que no facin la seva transformació digital. Si l'administració ajuda i acompanyen els recursos, aquesta es produeix".
Rogel argumenta que una de les feines essencials que fan en abordar un projecte és "conscienciar el client que no és simplement disposar d’una web, sinó d’apostar de forma decidida i constant per un canal digital". Des de La Pometa recorden que a l’inici de la pandèmia, l’objectiu de les empreses se centrava en la necessitat de vendre digitalment, mentre que ara, el propòsit es concentra a tenir presència al mercat mitjançant la petjada digital. "La millora del posicionament de marca de la companyia i adquirir consciència que només amb una e-commerce no és suficient per digitalitzar-se i guanyar visibilitat són algunes de les realitats que ens estem trobant", indica Rogel.
Publicidad
L’oportunitat de la venda directa
Des de La Pometa assenyalen que la pandèmia ha servit perquè determinats productors alimentaris, de sectors com l’oli, les ametlles o la fruita, apostin per la venda directa, saltant-se els intermediaris. És el cas de Gelats Glas, una companyia familiar lleidatana nascuda l’any 1948, que ha intensificat la venda on-line, la gestió de les xarxes socials o el màrqueting digital.