Público
Público

Eleccions 28-A El CIS pronostica la victòria d'ERC a Catalunya i del PSOE a l'Estat el 28-A

Una aliança entre socialistes i Unidas Podemos podria superar en escons el tripartit de dretes entre PP, que s'enfonsa, Cs i Vox. La formació d'ultradreta entraria a Catalunya amb tres escons, mentre que En Comú i JxCat patirien retrocessos importants.  

El president i cap de llista d'ERC, Oriol Junqueras, actualment empresonat. EUROPA PRESS

La macroenquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), resultat de 16.800 entrevistes realitzades durant el març, preveu una clara victòria del PSOE a les eleccions espanyoles del 28 de març i deixa el tripartit de dretes (PP, Ciutadans i Vox) molt allunyat de la majoria absoluta de 176 diputats i per sota de la suma entre socialistes i Unidas Podemos. Encara, però, hi ha un percentatge elevat d'indecisos. 

A nivell català, el sondeig pronostica una clara victòria d'ERC, que obtindria entre 17 i 18 diputats, quan ara en té nou, seguit d'un PSC que es beneficiaria de l'efecte Pedro Sánchez i s'enfilaria fins a una forquilla d'entre 12 i 14 escons, clarament per damunt dels set que va obtenir el 2016. Tant En Comú Podem com Junts per Catalunya perdrien gairebé la meitat de representació -en el segon cas corresponent a CDC-, mentre que Cs patiria un retrocés i es quedaria en només quatre diputats. El PP s'estimbaria i només sumaria un escó a Catalunya, mentre que Vox n'obtindria 3, a la demarcació de Barcelona. El CIS segueix la tendència del baròmetre del CEO presentat la setmana passada, si bé accentua les davallades de JxCat, En Comú Podem i PP i hi afegeix la irrupció de Vox.

Els republicans s'imposarien a les quatre províncies catalanes i obtindrien, de llarg, el seu millor resultat en unes eleccions espanyoles des de la recuperació de la democràcia. ERC presenta com a cap de llista el seu president, Oriol Junqueras, actualment al jutjat al Tribunal Suprem i empresonat des del 2 de novembre de 2017. El PSC seria l'altre partit català que obtindria representació a totes les demarcacions, mentre que Junts per Catalunya no podria mantenir els vuit diputats de l'antiga CDC i en sumaria 4 o 5, repartits entre Barcelona (2-3), Girona i Lleida, però no en sumaria a Tarragona.

En Comú Podem, que en té 12, n'aconseguiria entre 5 i 6 a Barcelona i potser un a Tarragona
, mentre que Cs confirmaria el retrocés que a mesura que passen les setmanes li pronostiquen totes les enquestes, i tot just en rebria 3 a Barcelona i un a Tarragona, és a dir perdria un diputat català. El PP només obtindria un escó i per Barcelona, corresponent a Cayetana Álvarez de Toledo. La davallada de PP i Cs s'explica, en part, per la irrupció de Vox, ja que la formació d'extrema dreta aconseguiria tres escons a Barcelona. Qui també podria entrar és el PACMA, a qui el CIS situa entre 0 i 1 escons a Barcelona, mentre que no apareix el Front Republicà, encapçalat per Albano-Dante Fachin. La coalició de Som Alternativa, Poble Lliure i Pirates no s'havia constituït en el moment de l'enquesta. 

Ara bé, encara hi ha un percentatge significatiu d'electors que dubten a qui votar i a Catalunya les principals disputen es donen entre Junts per Catalunya i ERC; entre el PSC i En Comú Podem; entre socialistes i Cs; entre ERC i PSC; i, finalment, entre Cs i PP.

En l'àmbit estatal, el CIS dona al PSOE un 30,2% en la intenció de vot, el que es tradueix en una forquilla de 123-138 escons; al PP un 17,2% (66-76 escons), a Unidas Podemos un 13% (33-41 escons) i a Ciutadans un 13,6% (42-51 escons). Vox obtindria un 11,9% en intenció de vot (29-37 escons). El PNB, Compromís, EH Bildu i Coalició Canària són altres partits que obtindrien representació, a banda dels partits catalans. Una aliança entre Unidas Podemos i el PSOE, per tant, podria arribar a assolir la majoria absoluta, un fet també molt possible si hi hagués acord entre socialistes i Cs. En canvi, la suma de PP, Cs i Vox es quedaria en 160 diputats en el pronòstic més optimista. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?