Els futurs Bombers reclamen cobrar la totalitat del salari mínim durant la formació
En una reunió aquest dijous, el Govern els ha ofert cobrar el 90% de l'SMI. Aquesta equiparació salarial ja es contemplava en l'acord de millora de les condicions laborals signat pel Departament d'Interior i els sindicats, però va caure amb la pròrroga dels pressupostos

Barcelona--Actualitzat a
Actualment, un aspirant a Bomber de la Generalitat que ha superat totes les proves de l'oposició, quan comença la formació a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) de Mollet del Vallès cobra 861,41 euros bruts mensuals. Aquest període formatiu dura vuit mesos i requereix una dedicació a temps complet.
Aquest dijous, futurs bombers s'han concentrat davant de la seu del cos d'emergències català, a Bellaterra, per demanar que el seu salari sigui el mínim interprofessional (SMI) -1.184 euros- mentre duri el període de formació, una equiparació salarial que ja contemplava l'acord de millora de les condicions laborals signat pel Departament d'Interior i els sindicats, però que va caure amb la pròrroga dels pressupostos per al 2025.
Els futurs bombers, sota la Plataforma d'aspirants a bombers/es per l'SMI, es van reunir fa unes setmanes amb grups parlamentaris i van aconseguir registrar una proposta de resolució, amb el suport d'ERC, la CUP, els Comuns i Junts, perquè la cambra insti el Govern a garantir aquest augment salarial.
Aquest dijous s'ha celebrat una reunió de la Comissió de Seguiment dels acords entre la direcció dels Bombers, els sindicats i dos membres de la plataforma, que han participat amb condició d'assessors. Fruit d'aquesta trobada, el Govern els ha ofert cobrar el 90% de l'SMI. Es faria a través d'un decret llei que es debatria a finals d'aquest mes. Per tempos parlamentaris, al maig encara no hi hauria aquesta millora salarial, per tant, s'aplicaria a partir del juny.
Una proposta, la del 90%, que la Plataforma d'aspirants bombers/es per l'SMI no entén: "Continuarem batallant per cobrar la totalitat de l'SMI. No entenem l'SMI en base a cap percentatge, el salari mínim ja és el més baix possible", ha explicat Júlia Sabater, una de les portaveus de la plataforma. "No podem acceptar una reinterpretació unilateral dels acords. El Govern no pot fer modificacions arbritàries d'un acord que s'ha aprovat", ha sentenciat.
No podem acceptar una reinterpretació unilateral dels acords
En aquest sentit, Sabater ha apuntat que continuaran amb les mobilitzacions per reclamar el 100% del salari mínim. L'equiparació salarial representaria un milió d'euros per a l'administració, un 0,047% del pressupost d'Interior i un 0,299% del pressupost de la Direcció General de Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvaments.
La compta amb el suport de les cinc organitzacions sindicals del Cos de Bombers de la Generalitat (Intersindical, IAC-CATAC, CSIF, CCOO i UGT). Cal recordar que els Bombers de Barcelona perceben una compensació per arribar a l’SMI.
11.000 euros per aconseguir una plaça
La plataforma calcula que els aspirants inverteixen, de mitjana, uns 11.000 euros en el procés fins a aconseguir la plaça i s'estan una mitjana de tres anys. La plataforma denuncia la situació de precarietat que pateixen durant el seu període de formació.
La mitjana d'edat dels futurs bombers és superior als 30 anys i molts ja tenen responsabilitats familiars. A més, el 40% dels aspirants d'aquesta promoció també venen de fora de Barcelona, amb la qual cosa han de fer front a despeses d'allotjament o transport.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.