Els últims dies de l'ós Goiat al Pirineu
La Generalitat ha decidit capturar l’os a la Val d’Aran després de comptabilitzar 15 atacs als ramats des del mes d’abril, tot i que mantindrà el programa de reintroducció, mentre que els ramaders reclamen expulsar tota l’espècie i els ecologistes exigeixen exàmens forenses per comprovar si l’animal és el responsable de les morts
Publicidad
barcelona, Actualizado:
Fa dos anys, l’ós Goiat va arribar al Pirineu lleidatà procedent d’Eslovènia. Forma part del programa de reintroducció Pyros Life, que es va iniciar el 1996. En aquesta ocasió, a Goiat el van portar des del país bàltic per trencar l’endogàmia de l’espècie, mentre que la resta d’exemplars són fills o néts de l’ós Pyros, el primer que es va deixar anar fa més de dues dècades. Són els seus darrers dies a les comarques de la Val d’Aran i el Pallars Sobirà per a Goiat. Des d’abril, les autoritats araneses han comptabilitzat més d’una quinzena d’atacs de l’ós al bestiar. Davant d’aquesta situació, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha anunciat que expulsarà Goiat després de la petició per fer-ho rebuda des del Conselh Generau d’Aran.
Publicidad
Expulsar tots els ossos
"Els atacs no són del mateix animal. Per això, considerem necessari que s’espantin tots els exemplars de la zona"
“Goiat no fa tres atacs en un sol dia". Aquesta frase li serveix a Joan Guitart, coordinador del sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) al Pirineu, per rebutjar la proposta plantejada per la Generalitat. "Els atacs no són del mateix animal. Per això, considerem necessari que s’espantin tots els exemplars de la zona". El sector ramader va dur a terme una concentració a mitjans del passat mes de juliol a Castanesa (Osca) per rebutjar la gestió política davant els atacs dels ossos i els llops als ramats.
Signatures contra la marxa de Goiat
100.000 signatures són les que ha recollit l’entitat ecologista Ipcena per evitar la marxa de Goiat. Aquestes ja s’han entregat a Territori i Sostenibilitat. El seu portaveu, Joan Vázquez, justifica l’acció "per pressionar al Govern perquè actuï des d’altres perspectives i no només escoltant les queixes dels ramaders". Per a Vázquez, "la preservació de l’os és un tema transversal i és un compromís del govern català i francès".
Publicidad
"Els gairebé 50 ossos que viuen al Pirineu estan tenint una conducta esperable"
Guillermo Palomero, president de la Fundació Oso Pardo, una de les organitzacions sòcies del programa Pyros Life, demana "esgotar totes les possibilitats per canviar el comportament de Goiat". Palomero recorda que els gairebé 50 ossos que viuen al Pirineu estan tenint una conducta esperable. "Les mesures de prevenció són més eficaces amb les abelles, ovelles i cabres, però resulten difícils amb els cavalls o amb les vaques, que pasturen amb llibertat". De fet, aquestes ni estaven previstes.