Este artículo se publicó hace 3 años.

Entrevista a Antoni Rubio"Es rebutja els Països Catalans però cada cop que es pensa un marc on el País Valencià puga surar, s’acaba ací"

16/04/2022 - El periodista i escriptor Antoni Rubio.
El periodista i escriptor Antoni Rubio. Joan Canela

Joan Canela

València-

Publicidad

En el llibre fas una definició de Compromís que a mi m’ha recordat el PSOE, que des dels anys 70 ve dient "nosaltres volem la república, el federalisme i el socialisme, però ara no és possible. Però seguiu-nos votant que algun dia ho farem".

"Caldria definir si l’objectiu és guanyar eleccions o transformar la societat cap allà on tu penses que hauria d’anar"

També es pot fer una altra lectura, seguint amb el símil socialista, i és que la societat en realitat no vol ni la república ni el socialisme i que amb aquests canvis t’adaptes a una societat que ja li va bé una gestió una mica social i deixar enrere el franquisme, però sense grans canvis.

Però el llibre no es queda ací.

"El marc que més beneficia el País Valencià són els Països Catalans"

Publicidad

Com per exemple?

Però sí que s’han fet coses. Des de la proposta de Commonwealth de Puig, fins a l’entrada d’À Punt al projecte Bon Dia amb TV3 i Ib3 o els acords per potenciar conjuntament la llengua...

"A Compromís li ha faltat valentia"

Publicidad

Després m’agradaria tornar al tema dels Països Catalans, però abans, m’has fet recordar una entrevista que li vaig fer a Àgueda Micó, secretària general de Més Compromís, on defensava que havien trencat la dinàmica en la qual el PSOE acabava fagocitant els seus socis minoritaris, que ells havien resistit el 2019.

"El PSOE està vivint a gust en la coalició, i en part és perquè Compromís està fent de crossa"

Sectors valencianistes defensen que l’aliança natural de Compromís és amb ERC, Bildu, BNG o Més, però la coalició, a banda dels mallorquins, manté millors relacions amb Más Madrid o Yolanda Díaz.

Ara sí, tornem als Països Catalans. Tinc la sensació que per molt que es vulguen prohibir o amagar, d’una forma o l'altra, sempre tornen i que, a més, qui té més interès en aquest marc són els valencians.

"Per cada motiu que un català té per ser independentista, un valencià en té tres"

Un nom que cal reconèixer que genera molta incomoditat.

Aquesta incomoditat amb els Països Catalans també ve provocada per un canvi de fons en el valencianisme majoritari, on l’arrel fusteriana va sent substituïda pel que s’ha anomenat "tercera via", que, sense negar la unitat de la llengua ni ser anticatalans, sí que es busca una centralitat valenciana exclusiva.

Publicidad

Per acabar. Llegia un editorial de Vicent Partal on recordava Mónica Oltra que la campanya de 'lawfare' que ara pateix ella és similar a la que va patir l’independentisme català i que ella va menystenir. S’ha equivocat Compromís –però també part de l’esquerra espanyola- en no buscar una major aliança amb el sobiranisme?

Comentaris dels nostres subscriptors