La Fiscalia s'oposa a aplicar l'amnistia a Laura Borràs pel cas dels contractes irregulars de la ILC
La defensa de l'expresidenta del Parlament, condemnada a quatre anys i mig de presó per fraccionar contractes públics quan presidia l'ens, demana una revisió de la sentència
Públic
Barcelona-
La Fiscalia s'ha oposat aquest dimarts a aplicar la llei d'amnistia a Laura Borràs en el cas de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), tal com ha demanat la seva defensa en una vista al Tribunal Suprem (TS). Tot i no concretar-ho durant la sessió, la fiscal tinent de l'alt tribunal, María de los Ángeles Sánchez Conde, ho ha concretat en sortir de la sala.
Per la seva part, l'advocat de Borràs Gonzalo Boye ha demanat aplicar la llei aprovada al Congrés el mes de juny passat i ha defensat el vot particular de la sentència, on es proposava que l'exdirigent de Junts fos condemnada a 21 mesos de presó, per sota dels dos anys que representa la pena mínima per entrar-hi.
Borràs va ser condemnada pel Suprem a 4 anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació pel fraccionament de 18 contractes a favor d'un conegut seu quan presidia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) entre 2013 i 2017. En la sentència, publicada el 2024, es demanava també al Govern espanyol que indultés parcialment Borràs per rebaixar la pena a dos anys de presó i que no hagués d'ingressar en un centre penitenciari.
La condemna publicada fa dos anys tenia, a més, un vot particular discrepant de la magistrada María Jesús Manzano, element que segons ha defensat avui Boye estava "molt ben desenvolupat". Boye també ha ressaltat la diferència entre la "falsedat" d'un document i la seva "mendacitat". "Els documents considerats com falsos a la sentència són documents que no podien alterar res al tràfic jurídic perquè ni tan sols eren necessaris", ha apuntat davant la sala. Així, ha dit que no calia presentar més d'una oferta en els concursos de la ILC.
Davant la sala, la fiscal María de los Ángeles Sánchez Conde ha admès que conforme a la llei de contractes de l'Estat no era necessari la presentació de tres pressupostos en cada contractació menor. Tanmateix, ha apuntat que això sí que estava fixat al reglament imposat per la Conselleria de Cultura en l'època en què Borràs controlava la ILC.
Pel que fa al vot particular, ha dit que per fer-lo es modifica el 'factum' de la sentència. "Que no hi ha una prevaricació continuada és quelcom que es descarta el tribunal sentenciador d'una manera nítida i clara perquè entén que primer hi ha una resolució verbal d'adjudicació (...) a la persona condemnada", ha argumentat. En aquest sentit, diu que la petició d'indult és "pertinent".
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.