La Generalitat vol que totes les estacions de metro siguin accessibles abans d'acabar la legislatura
El Govern treu a licitació les obres de reforma per adaptar l'estació de l'L5 de Plaça de Sants. Paneque ha visitat l'adaptació de l’intercanviador d’Espanya, un dels nusos de connexions més importants

Públic
Barcelona--Actualitzat a
El Departament de Territori s'ha marcat com a objectiu que totes les estacions de la xarxa de metro de Barcelona siguin accessibles per a les persones amb mobilitat reduïda abans d'acabar la legislatura. Així ho ha explicat aquest dijous la consellera, Sílvia Paneque, en una visita a l'intercanviador de les línies 1 i 3 de Plaça Espanya, on ja estan en funcionament vuit nous ascensors, i al futur pou d'atac de la tuneladora que ha de permetre el perllongament de l'L8 de FGC.
Per això, ha explicat que el Govern de la Generalitat invertirà 115,6 milions a les estacions que encara no són accessibles, a les vuit en total que actualment resten pendents d'adaptar. La consellera Paneque també ha anunciat que l'executiu ja ha tret a licitació les obres de reforma de l'estació de Plaça de Sants de l'L5, amb una inversió estimada de 17 milions d'euros.
Actualment, hi ha un 95% d'estacions de metro accessibles d'un total de 163 en tota la xarxa. Es tracta de les de Ciutadella (L4), Clot (L1) i Verdaguer (L4), amb treballs que ja estan en execució per valor de 21 milions d'euros; a la Plaça de Sants (L5) amb el projecte ja aprovat; les de Verdaguer (L5) i Plaça de Sants (L1), amb el projecte en redacció i una inversió prevista de 33 milions d'euros; i l'estació d'Urquinaona (L1 i L4), on el projecte està encarregat i s'hi estima una inversió de 45 milions.
Altres millores d'accessibilitat en execució són a La Pau (L4), Sants Estació (L5 i Adif), Catalunya (L1 i L3) i Passeig de Gràcia (L3 i L4) per a la millora d'estacions que ja estan adaptades i que compten amb una inversió de 8,2 milions d'euros.
Visita a l'intercanviador d'Espanya i a les obres de l'L8
La consellera ha visitat a última hora del migdia d'aquest dijous l'adaptació de l’intercanviador d’Espanya, un dels nusos de connexions més importants de transport públic a l’àrea metropolitana de Barcelona, que ha comptat amb una inversió de 13,2 milions per millorar l'accés a les persones amb mobilitat reduïda. En aquest punt conflueixen la línia 1 i 3 de metro i diverses línies de Ferrocarrils i per on passen uns 45 milions de viatgers l'any.
Concretament, a la línia 1 s'ha instal·lat un ascensor d'accés des del carrer amb l'inici del carrer Tarragona, s'ha construït un nou vestíbul per encabir un ascensor directe a l'andana en sentit Bellvitge i s'ha instal·lat una nova passera per canviar d'andana. Pel que fa a la línia 3, s'ha ampliat el vestíbul i s'hi ha instal·lat dos nous ascensors. A més, dos ascensors més connecten el nivell de vestíbul intermedi amb les andanes. I al passadís de connexió s'han canviat esglaons per rampes.
Prèviament, la consellera Paneque ha visitat l'estat de les obres de l'L8 al pou d'atac de la futura tuneladora, situat a la Gran Via entre els carrers Llancà i Vilamarí. El pou d'atac tindrà 90 metres de longitud, 20 d'amplada i 20 de profunditat i també permetrà l'accés logístic i l'extracció de terres de la tuneladora. Amb tot, no es preveu que comenci els treballs fins d'aquí a un any.
La tuneladora perforarà uns 3,7 quilòmetres fins a Gràcia, on es construirà una nova estació que permetrà als usuaris enllaçar amb els FGC de la línia del Vallès. Entre els dos punts, hi haurà les estacions de Francesc Macià i Hospital Clínic. Les obres van començar al gener de l'any passat, i tindran un cost estimat de 412 milions d'euros.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.