El Govern aprovarà abans de l'estiu el projecte de llei del Conservatori del Litoral, més de quatre anys tard
SOS Costa Brava reclama destinar-hi el 50% de la taxa turística i que el seu àmbit també abraci sòls urbanitzables. La Generalitat està estudiant les al·legacions que s'han presentat a l'avantprojecte
![Pintada on s'hi pot llegir 'Stop grues' a Begur Pintada on s'hi pot llegir 'Stop grues' a Begur](https://imagenes.publico.es/files/image_horizontal_mobile/uploads/2025/01/31/679d08a7e990e.jpeg)
Públic
Girona-
El Govern aprovarà abans de l'estiu el projecte de llei del Conservatori del Litoral de Catalunya. El secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal, ha explicat que la Generalitat està estudiant les al·legacions que s'han presentat a l'avantprojecte. A partir d'aquí, l'executiu l'enviarà al Parlament perquè iniciï la seva tramitació a la cambra i, un cop s'aprovi la llei, el futur organisme públic sigui un fet. Ho ha dit en la Quarta jornada debat del Conservatori del Litoral, que ha organitzat SOS Costa Brava a Girona, segons recull l'ACN.
Per la seva banda, la federació ecologista insisteix en el fet que "es va tard" i reclama que el futur conservatori es doti amb el 50% de la taxa turística, que serien uns 18,5 milions. A més, la plataforma vol que l'organisme pugui comprar també sòls urbanitzables i que el seu àmbit abraci 3 quilòmetres a partir de la línia litoral, en comptes d'1 com recull l'avantprojecte.
El futur Conservatori del Litoral de Catalunya ha de ser un nou organisme independent, a imatge del model francès, a través del qual comprar sòl al litoral per preservar-lo de la urbanització, restaurar-lo si cal i gestionar-lo adequadament. La creació es desprèn de la Llei de protecció i ordenació del litoral, aprovada el 2020, amb el compromís d'un any per crear-lo. La fórmula d'organisme independent es va conèixer el gener de 2023, després d'una consulta pública.
La federació denuncia l’"incompliment continuat" del mandat del Parlament de Catalunya, en una disposició ordenava al Govern la creació en el termini màxim d’un any. SOS Costa Brava reclama també que s’atorgui al Conservatori del litoral de Catalunya la capacitat per expropiar, i el dret d’adquisició preferent (tempteig i retracte) en les transmissions de finques rellevants i sensibles al litoral català.
"Anem tard i mentrestant la Costa Brava és com el Titanic que va directe a l'enfonsament", ha subratllat l'advocat de SOS Costa Brava, Eduard de Ribot. Tot i que el Pla Director del Sistema Costaner va permetre esborrar 87 urbanitzacions i en va limitar 54 més, ha alertat que al litoral gironí encara "hi ha potencial perquè s'hi facin un centenar d'urbanitzacions més".
La Generalitat va sotmetre a informació pública l'avantprojecte de llei del conservatori el juliol de l'any passat. De Ribot ha explicat que SOS Costa Brava hi ha presentat al·legacions, perquè tot i que estan d'acord amb la música, no passa el mateix amb la lletra.
Aprovació abans de l'estiu
El secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal, ha comprat algunes de les reivindicacions que SOS Costa Brava ha recollit a les seves al·legacions. Sobre la petició de destinar-hi el 50% de la taxa turística, ha admès que "tant de bo" es pugui arribar a aquest percentatge, tot i que tampoc s'hi ha compromès i ha dit que caldrà esperar que la llei es tramiti per concretar-ho.
Al seu entendre, que el Conservatori del Litoral tingui un comitè científic és "molt necessari". Sobretot, perquè caldrà estudiar bé quines zones s'han de protegir d'entrada, i perquè el "gran repte" que tindrà també aquest organisme públic serà "assolir una bona gestió" d'aquells espais que es preservin.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.