Imputats tres directius de l'empresa propietària de Pegasus per l'espionatge contra l'independentisme
L’Audiència de Barcelona dona la raó a Irídia, que considera que la imputació en la querella de Van den Eynde és un precedent “clau” i un “gran avenç”

Públic
Barcelona--Actualitzat a
L’Audiència de Barcelona ha ordenat ampliar la investigació sobre l’espionatge amb Pegasus i imputar tres directius d’NSO Group, empresa propietària del programari espia. La resolució de l’Audiència arriba després que la jutgessa instructora del Jutjat d’Instrucció número 24 denegués la seva imputació, mantenint la investigació penal únicament contra les empreses fabricants i comercialitzadores.
Irídia, que va ampliar la querella presentada per l’advocat Andreu Van den Eynde per haver estat espiat mitjançant el programari Pegasus, apunta que els tres directius seran investigats pel presumpte delicte de descobriment i revelació de secrets. La resolució de l’Audiència respon amb contundència “que és absolutament adequat prendre declaració com a investigats en la forma que s’interessa”.
Els imputats, Shalev Hulio, Omri Lavie i Yuval Somekh, van ocupar posicions de responsabilitat en les empreses NSO Group Technologies Limited, OSY Technologies i Q Cyber Technologies (en territori de la Unió Europea,Luxemburg) durant els anys dels fets investigats (2019 i 2020), en què l’advocat Andreu Van Den Eynde va ser presumptament espiat amb el software espia Pegasus.
Les novetats en el cas arriben després que l'Audiència de Barcelona també ordenés fa unes setmanes investigar l’exdirectora del CNI Paz Esteban per l'espionatge amb Pegasus a l’exeurodiputat d’ERC Jordi Solé. Una imputació se suma a les que ja tenia a la causa de l'expresident Pere Aragonès i dels càrrecs d’ERC Josep Maria Jové i Diana Riba.
una investigació internacional va destapar els empresaris
Al novembre, Irídia ja va anunciar que una investigació internacional hauria destapat els noms dels tres empresaris com a responsables de l’espionatge amb Pegasus a Catalunya. Llavors l'entitat va explicar que un informe pericial apuntava als tres càrrecs concrets de l’empresa israeliana propietària del programari, NSO Group, amb filials a Luxemburg, com els principals responsables d’aquest espionatge suposadament il·legal i no emparat per la legislació espanyola.
La directora d'Irídia, Anaïs Franquesa, considera que la seva imputació ara suposa un precedent "clau" en la lluita contra l'espionatge amb software espia en territori europeu i un gran "avenç" en la investigació perquè implica que hauran de respondre de forma personal davant els tribunals.
Amb aquesta resolució, el procediment penal s'amplia imputant els tres directius, seguit de la presa de declaracions i la sol·licitud de documentació addicional. Amb aquesta imputació, per primera vegada, els directius de NSO Group seran notificats formalment com a investigats en un procediment penal. A partir d'aquí, Irídia insta les autoritats de Luxemburg a col·laborar activament en la investigació i a impulsar una Ordre Europea d'Investigació (OEI) per esclarir els fets denunciats.
A més, es manté l'expectativa pel pronunciament de la jutgessa sobre la petició d'imputació de l'exdirectora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Paz Esteban, per la seva possible responsabilitat en l'espionatge amb Pegasus també en aquest cas.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.