Les noves restriccions d'aigua a Barcelona i Girona: 20 litres menys per persona, límits al reg i prohibició d'omplir fonts
El Govern ha declarat la situació de preemergència per als sis milions d'habitants que viuen en els 202 municipis del sistema Ter-Llobregat
Publicidad
Catalunya està vivint l’episodi de sequera més greu de la història. Els nivells dels embassaments estan sota mínims històrics, al 18,3%. Fa mesos que les conques hidrogràfiques internes es troben en estat d'excepcionalitat, el segon escenari més greu de tots (el primer és el d’emergència). A falta de pluges abundants en el curt i mitjà termini, el Govern ha declarat l'estat de preemergència al sistema Ter-Llobregat, del qual es nodreixen sis milions de persones que viuen en 202 municipis de 14 comarques diferents, entre ells hi ha la ciutat de Barcelona i la seva regió metropolitana i Girona. Aquest escenari comporta restriccions, com reduir el consum d'aigua per persona i dia -de 230 a 210 litres-, límits al reg i la prohibició d'omplir fonts.
Publicidad
Les mesures que inclou aquest estadi intermedi, entre la fase d'excepcionalitat i la d’emergència, permetran allargar més enllà del desembre l'entrada del sistema Ter-Llobregat a l’estat més greu, el d’emergència, declarat en una quarantena de municipis de Catalunya, la majoria a l’Alt Empordà. Tal com ha detallat el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, durant la roda de premsa posterior a la reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera, “l’estat de preemergència és un crit d’alarma”. “El moment és molt crític, es podria dir que d’emergència nacional”, ha avisat.
A grans trets, es mantenen les restriccions previstes en l'excepcionalitat i s’hi afegeixen dues de noves. A banda de rebaixar el consum per habitant i dia de 230 litres a 210, el reg de gespa queda prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport. Concretament, la dotació passa de 450 a 200 m³ per hectàrea al mes. Mascort ha assenyalat que el Govern no vol penalitzar el lleure dels adolescents i joves, tal com es va fer durant la pandèmia de la Covid-19.
Cal recordar que amb l’estat d’excepcionalitat queda prohibit l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat. A més, per garantir la supervivència d'arbres o plantes es faran servir sistemes de reg gota a gota o amb regadora, no reg per aspersió, i amb la mínima quantitat d'aigua indispensable de 20:00 a 8:00. Tampoc està permès omplir piscines privades ni d’ús individual, només es permetrà el reompliment parcial o primer ompliment de piscines d'ús públic en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua. No es poden omplir ni fonts ornamentals, ni llacs artificials ni altres elements d’ús estètic de l’aigua.
Publicidad
També es redueix el consum d'aigua per a usos recreatius, reg i indústries: 15% en usos urbans i industrials i 50% en reg. Per tant, es prohibeix la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable, excepte si la neteja és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària.
Les noves mesures tardaran encara uns dies a entrar en vigor, ja que l'haurà d'aprovar el consell d'administració de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i sortir publicat al DOGC.
Publicidad
La ratxa seca acumula ja 31 mesos de sequera i el 50% del territori català s’ha vist afectat de manera persistent, amb un dèficit global de precipitació de 446 mm en els últims tres anys, segons l’informe sobre l’estat de la sequera meteorològica del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).
L’episodi de sequera va començar la tardor del 2020. Des d’aleshores no hi ha hagut cap estació climàtica de pluges regulars o abundants (de “caràcter humit”), i només la primavera del 2022 i l’estiu del 2023 han estat climàticament “normals” a nivell de pluviometria. La resta, han estat seques, molt seques o extremadament seques, constata l’informe del SMC.
Publicidad
El temporal Glòria, el gener de 2020, va ser el darrer fenomen de pluja abundant. El dèficit de precipitació respecta la mitjana climàtica arrenca a l’agost d’aquell any. El març de 2021 s’estableix l’inici de la sequera meteorològica, al maig l’inici de la sequera agrícola (secà) i al juliol, de la sequera forestal. Ja el 2022, al novembre s’estableix l’inici de la sequera hidrològica amb alerta a les conques del Ter i el Llobregat. El gener d’enguany es va donar per iniciada la sequera agrícola (regadiu) i el setembre es va entrar en la sequera hidrològica en grau d’excepcionalitat també al Ter-Llobregat, i d’emergència a la Muga.