Cargando...

economia

El negoci de la banca millora en plena pandèmia amb més de 55 milions diaris en comissions

La punxada del BBVA als EUA i un recàlcul a la baixa dels actius fiscals diferits de Santander situen en números vermells sobre el paper el resultat en els primers nou mesos de l'any. Sense aquests ajustos comptables, el sector financer obté majors guanys que l'any passat gràcies, principalment, al pes del cobrament per serveis bancaris als clients.

Publicidad

Dos joves operen a diferents caixers automàtics de dues entitats bancàries, a la localitat. REUTERS/Jon Nazca — Jon Nazca / REUTERS

saragossa,

La pandèmia, o si més no els seus efectes en l'economia, no estan afectant la banca espanyola en la mateixa mesura que al conjunt de l'economia: el seu negoci ha millorat en els primers nou mesos de l'any, els mateixos en els quals, amb dos trimestres de caiguda i un de millora relativa, l'activitat productiva del país acumula un enfonsament pròxim al 10%, segons les dades del PIB que publica l'INE, que situen la reculada interanual en el -8,7%.

Publicidad

Aquesta porció del pastís es queda en el 23,4% en el conjunt del negoci global de la banca espanyola, ja que les seves dues principals entitats, Santander i BBVA, tenen a l'estranger més del 80% del seu negoci. Això significa que els clients suporten a Espanya una pressió a base de comissions netament superior a la que es dóna, en general, a la resta del planeta.

Click to enlarge
A fallback.

Asufin (Associació d'Usuaris Financers) va fer públic aquest divendres un informe segons el qual "els bancs estan reaccionant amb pujades de comissions a un Euribor en taxes històricament baixes, fins i tot amb cobraments per operativa en finestreta" que "suposen un pas més per allunyar als clients de les oficines bancàries" i que, especialment en el cas dels consumidors vulnerables i dels de major edat, "contribueixen a augmentar la bretxa digital".

Pèrdues comptables i guanys materials

La lectura dels resultats acumulats de la gran banca espanyola en els nou primers mesos de l'any requereix una contextualització en la qual la pandèmia resulta, més enllà dels efectes dels avals de l'ICO, més tangencial que nuclear.

Publicidad

Formalment, els sis grans bancs espanyols van perdre en el seu conjunt 7.734 milions d'euros entre gener i setembre d'enguany, encara que aquest resultat és tant explicable com matisable. El guany conjunt ascendeix a 6.960 sense aquests matisos.

D'una banda, Santander, davant la "deterioració de les perspectives econòmiques", va decidir realitzar un ajust a la baixa "de la valoració del fons de comerç d'algunes filials i d'actius per impostos diferits [futurs descomptes tributaris] per un import de 12.600 milions d'euros" que, encara que "no va tenir impacte en la posició de liquiditat o risc del banc, i és neutre" pel que fa a la seva fortalesa real, va convertir comptablement un guany de 3.553 en una pèrdua de 9.048, segons explica la mateixa entitat en el seu informe de resultats.

Publicidad

Les conseqüències formals d'aquests ajustos comptables situen al BBVA i a Santander com els dos bancs espanyols amb pitjors resultats acumulats des de principi d'any, amb uns descomunals ‘números vermells’ que arrosseguen cap a les pèrdues al conjunt del sector.

D'altra banda, la recomanació de no repartir dividends, procedent de les mateixes autoritats europees que al començament de la pandèmia van avalar la posada en marxa de les màquines d'imprimir euros i van relaxar les exigències de solvència per facilitar l'estabilitat del sistema bancari, juntament amb la mateixa actitud defensiva de les entitats, ha modificat de manera notable, i notòria, la distribució d'aquests guanys.

Publicidad

Vénen noves retallades d'ocupació en el sector financer

Les declaracions de resultats dels tres primers trimestres de l'any inclouen algunes pistes sobre com serà el futur en el sector financer espanyol, en el qual tot apunta al fet que es produiran noves retallades de personal després de l'acomiadament de prop de 90.000 treballadors en l'última dècada.

Publicidad