Cargando...

Del procés a l'exhumació de Franco; els fronts judicials que condicionaran el nou any polític

La ruïnosa sortida a Borsa de Bankia, el nou judici contra quatre dels cinc membres de 'La Manada' o les previsibles troballes sobre la corrupció que esquitxa al PP previsiblement tornaran a atropellar les agendes d'administracions i partits polítics, dibuixant nous escenaris. Tal com va ocórrer el 2018.

Publicidad

Cristina Cifuentes, un miembro de La Manada, Rodrigo Rato, Chavez y Griñán y Torra y Puigdemont. Agencias

madrid,

El front judicial va atropellar les bases del tauler polític i va dibuixar les regles de nous escenaris el 2018, i tot apunta que el 2019 passarà quelcom molt semblant. Llavors, el gir de 180 graus va arribar amb la sentència condemnatòria al PP per la corrupció de la trama Gürtel, que va desembocar en la moció de censura que va expulsar a Mariano Rajoy de la Moncloa després de sis anys i mig governant, i va ajudar a pujar al poder un Executiu socialista recolzat pels partits nacionalistes catalans.

Publicidad

Això, sense oblidar el judici contra Ausbanc i Manos Limpias, així com les trames corruptes Lezo i Púnica, encara en instrucció, com passa també amb Tàndem i l'operació Kitchen, peça separada de la causa per la qual es troba a la presó provisional l'excomissari José Manuel Villarejo Pérez. La punta de l'iceberg d'aquest cas es va deixar veure amb la publicació de converses entre Villarejo i la ja exdiputada i exdirigent del PP, i en el seu moment totpoderosa secretària general del partit i ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal. Després d'una dècada al capdavant dels conservadors, Cospedal va deixar la política en conèixer-se les seves relacions amb el comissari jubilat, peça clau del funcionament de les Clavegueres d'Interior.

Click to enlarge
A fallback.

Aquests són alguns dels casos que decantaran l'any polític, marcat també per les eleccions europees, autonòmiques i municipals de maig, així com pel futurible avançament de les generals. Aquestes últimes, al seu torn, guarden una estreta relació amb l'oxigen que les formacions sobiranistes vulguin injectar al Govern.

El procés, la pedra angular de l'any polític

El judici als dirigents independentistes marcarà un abans i un després en la política espanyola, i els avenços en aquest front determinaran si l'executiu de Pedro Sánchez aconsegueix esgotar o no la legislatura, tenint en compte que requereix dels vots dels partits que van donar suport a la moció de censura al Congrés dels Diputats per impulsar iniciatives en aquesta cambra. Previsiblement, el judici arrencarà a la fi de gener o principis de febrer.

Publicidad

Serà la Sala Penal de l'Alt Tribunal qui finalment jutgi a 12 dels acusats

Després que el Tribunal Suprem optés per dividir en dos aquesta causa, serà la Sala Penal de l'Alt Tribunal qui finalment jutgi a 12 dels acusats, entre ells l'exvicepresidente de la Generalitat, Oriol Junqueras, i els líders socials de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, tots ells a la presó provisional al costat d'altres dirigents independentistes —des de novembre i octubre de 2017, respectivament—. El Suprem ha dictaminat la seva competència per jutjar-los pels suposats delictes de rebel·lió i malversació de cabals públics, si bé ha enviat a Catalunya (TSJC) als altres sis processats, als quals la Fiscalia només atribuïa un delicte de desobediència, tal com demanaven els seus defenses.

Publicidad

Per part seva, i malgrat l'evident divisió entre les forces sobiranistes, aquestes s'esforcen per vendre una imatge d'unitat, i ja hi ha previstes manifestacions a Barcelona, Madrid i Brussel·les durant els primers dies del judici, convocades per l'ANC. La Fiscalia manté que sí que va haver-hi delicte de rebel·lió, en contra del que defensa l'Advocacia de l'Estat, que ha modificat la seva posició en referència a aquest punt. El Ministeri Públic demana 25 anys de presó per a Junqueras, 17 per als 'Jordis' i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, i 16 pels exconsellers.

Macrojudici al frau per la sortida a borsa de Bankia

El macrojudici per la sortida a Borsa de Bankia arrencarà aquest dimarts, previsiblement amb la declaració de Rodrigo Rato, si el tribunal de l'Audiència Nacional que presideix la magistrada Ángela Murillo desestima les peticions de les defenses. En cas que decideixi estimar-les, la declaració de l'exvicepresident del Govern de José María Aznar podria retardar-se. A la fi de novembre es van celebrar quatre sessions dedicades a qüestions prèvies.

Publicidad

Dels més de 64.000 milions d'euros de diners públics invertits, el Banc d'Espanya dona per perduts almenys 14.000 milions

Les defenses intenten evitar que les acusacions populars continuïn en el procés: neguen la seva "legitimitat" i afirmen que l'únic perjudicat per la sortida a Borsa va ser el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

Publicidad

La corrupció del PSOE andalús, vista per sentència...

El judici de la peça política del cas ERE, pel qual poden ser condemnats 21 exalts càrrecs de la Junta d'Andalusia, va quedar vist per a sentència el desembre, després de 152 sessions desenvolupades durant més d'un any. Davant el tribunal han declarat més de 120 testimonis, 9 perits i els acusats, que afronten penes de fins a 8 anys de presó per prevaricació i malversació. Previsiblement la sentència no es coneixerà fins mitjans o finals d'any.

I la corrupció del PP segueix en instrucció: Gürtel 2, Lezo Púnica...

La condemna del PP com a partícip a títol lucratiu va dinamitar el Govern Rajoy i va generar l'ona que va portar a Pablo Casado al capdavant del partit conservador; des de llavors, a les seves files s'afanyen per vendre que la corrupció és cosa del passat, si bé encara tenen diversos fronts oberts als jutjats per aquest motiu; Gürtel 2, Púnica o Lezo encara segueixen en fase d'instrucció, i d'elles sorgeixen diverses peces separades que garanteixen que la corrupció que esquitxa al Partit Popular continuï apareixent als mitjans de comunicació.

Publicidad

Recentment, la Direcció General de la Policia va reconèixer davant l'Audiència Nacional que efectivament sí que va tenir lloc l'operació Kitchen; va ser dissenyada durant l'etapa de Jorge Fernández Díaz al capdavant del Ministeri de l'Interior -el primer ministre de Rajoy reprovat pel seu ús partidista del Ministeri, que el Congrés considera més que acreditat-. Sota la batuta del Govern del PP, es van usar fons reservats per robar documents sobre els comptes opacs del Partit Popular al seu extesorer, Luis Bárcenas.

'La Manada', de nou davant la justícia

Ha estat un dels casos més sonats de l'any, un dels que més rebuig social ha generat, però avui els membres de La Manada segueixen en llibertat provisional. Al desembre, el Tribunal Superior de Justícia de Navarra va confirmar la seva condemna a 9 anys de presó per abús sexual —dictada a l'abril—, però encara tenen un altre judici pendent.

Publicidad

Ausbanc i Manos Limpias

Pendent de data està també el judici contra Ausbanc i Manos Limpias. El desembre, la Fiscalia va presentar l'escrit d'acusació amb el que demana 118 anys i cinc mesos de presó per al principal encausat, Luis Pineda, avui a la presó provisional, per liderar una trama d'extorsió per retirar acusacions penals i pressionar a entitats bancàries. També sol·licita 25 anys pel líder de Mans Netes, Miguel Bernad, i prop de 12 per l'advocada que va acusar la infanta a Nóos, Virginia López Negrete.

Cifuentes, al peu del banc dels acusats

"Aquí tinc una acta del treball de fi de màster". Quan Cristina Cifuentes, llavors presidenta de la Comunitat de Madrid, va mostrar aquest document en un vídeo publicat a les seves xarxes socials per a defensar el seu suposat màster a la Universitat Rei Joan Carlos (URJC) , res feia preveure que l'autoproclamada campiona contra la corrupció —fins i tot la dels seus— anés a acabar a un pas de la banqueta.

Publicidad

De l'exhumació de Franco a Madrid Central

En un altre ordre de coses, el 17 de novembre el Suprem va rebutjar paralitzar de forma cautelar l'exhumació de les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. La Secció Quarta de la Sala Contenciós Administrativa va desestimar les pretensions de la família del dictador, si bé no va entrar a valorar el fons del recurs presentat pels seus néts.

Publicidad