La pugna interna d'ERC enfila la recta final amb les primàries a Barcelona i a la resta de territorials
La candidatura oficialista d'Eva Baró i l'alternativa encapçalada per Creu Camacho es disputaran el control de la influent agrupació de la capital catalana, amb la frustrada incorporació al Govern de Collboni com a teló de fons

Barcelona-
Oriol Junqueras va consolidar el seu retorn a la presidència d'Esquerra Republicana -assolida amb la victòria a les primàries del 14 de desembre- amb l'aprovació de les ponències política, estatutària i estratègica en el plenari del Congrés Nacional del partit celebrat el passat 15 i 16 de març. Els textos -ara ja vigents- que marquen el full de ruta de la nova Executiva republicana es van aprovar amb el 90% dels vots i sense gairebé esmenes crítiques que arribessin vives al plenari congressual. Però la pugna interna que ha enfrontat els anomenats "junqueristes" i "roviristes" va aflorar quan es va tractar la polèmica sobre els polèmics cartells de l'Alzheimer de falsa bandera. Ara, Junqueras i el seu equip enfilen la recta final per rematar el control del partit amb les primàries de les federacions regionals i comarcals del partit, on la influent federació de Barcelona té un paper cabdal.
Després de cloure el Congrés Nacional, hi ha un cert consens que Oriol Junqueras ha recuperat el control d'Esquerra Republicana amb contundència. Però a ningú se li escapa que aquesta última fase en la renovació del partit, amb les primàries a nivell regional i comarcal, és l'última escletxa per on els crítics poden intentar colar alguna forma de contrapoder a l'Executiva nacional. Esquerra Republicana s’organitza a Catalunya entorn una desena de federacions regionals com Barcelona, Comarques gironines, Lleida, Camp de Tarragona, Penedès, Terres de l'Ebre, Alt Pirineu, Catalunya Central o Baix Llobregat i l'Hospitalet, i en què també s'inclou la de la Catalunya Nord. Estructura a la qual cal sumar-hi Esquerra Republicana del País Valencià i Esquerra Republicana a les Illes Balears i Pitiüses. I també caldrà renovar la quarantena d'executives comarcals.
Les primàries a nivell regional i comarcal, són l'última escletxa per on els crítics d'ERC poden intentar colar alguna forma de contrapoder a l'Executiva nacional
La rellevància de la renovació territorial rau en el fet que l'estructura territorial té un gran pes en un partit organitzat de forma federal com ho és ERC, però també perquè les presidències regionals tenen accés directe a l'Executiva Nacional i en l'àmbit comarcal al Consell Nacional. Fet que els crítics volen aprofitar per tenir una major presència en aquests òrgans de direcció per mirar de condicionar l'Executiva Permanent, nucli dur de direcció format bàsicament per l'equip d'Oriol Junqueras i de la secretària general, Elisenda Alamany.
El control de la influent federació de Barcelona
En el marc d'aquesta estructura territorial, és obvi que la ciutat de Barcelona, que conforma una federació en ella mateixa, té una rellevància especial. En aquest cas, la candidatura Dignitat Republicana, encapçalada per Creu Camacho com aspirant a la presidència, pugnarà per desbancar la candidatura oficialista Endavant Barcelona!, de l'actual presidenta Eva Baró. Tot i que totes dues candidatures neguen a Públic que aquestes primàries d'ERC a la capital catalana responguin a la voluntat de traslladar-hi la pugna entre sectors a nivell nacional, cal dir que Dignitat Republicana compta amb membres que van ser favorables a Nova Esquerra Nacional i a Foc Nou, mentre Baró va donar suport a la candidatura guanyadora Militància Decidim, de Junqueras.
La ciutat de Barcelona, que conforma una federació en ella mateixa dins d'ERC, té una rellevància especial
Però més enllà de la divisió interna, que els responsables de les candidatures matisen, el que tindrà un impacte directe en la campanya de les primàries d'ERC a Barcelona serà la frustrada votació sobre la incorporació dels republicans al Govern municipal de l'alcalde socialista Jaume Collboni. Tot i que també aquí hi ha matisos perquè Camacho assegura que no es tracta d'entrar o no al Govern municipal sinó de "retornar la decisió a la militància", mentre des de la candidatura oficialista també s'aposta per la consulta a les bases "quan es donin les condicions adequades".
El fet que la cap del grup municipal a l'Ajuntament de Barcelona, Elisenda Alamany, sigui ara la secretària general del partit, formant tàndem amb Oriol Junqueras, també serà un element a tenir en compte. Alamany va ser la negociadora del preacord assolit amb el PSC per incorporar ERC al Govern de Barcelona, que es va haver d'aparcar després de la polèmica i fallida votació convocada per l'Executiva de Baró, per falta d'aforament a l'Orfeó Martinenc on s'havia de celebrar la consulta a la militància el mes de juny de l'any passat.
L'oficialista Endavant Barcelona!
La llista oficialista -que seria afí a Oriol Junqueras- per liderar la Federació d’ERC a Barcelona, Endavant Barcelona!, es presenta “amb la voluntat d’aglutinar diverses sensibilitats del partit”, segons expliquen Eva Baró i el seu equip. Aquesta és una candidatura que fusiona noms de les dues candidatures que es van disputar el lideratge de la federació el 2023, és a dir de la llista que encapçalava Baró –i que va guanyar per l'estret marge de 23 vots- i la que tenia a Patrícia Gomà com a candidata. Totes dues faccions han convergit en diversos temes tot i haver-se enfrontat a les primàries de fa dos anys. Tant Baró com Gomà van donar suport a l'entrada d'ERC al Govern de Barcelona, que finalment no es va poder materialitzar, al costat de la cap del grup municipal i actual secretària general del partit, Elisenda Alamany. I totes dues van donar també suport a Junqueras en les primàries a la presidència del partit.
La llista oficialista per liderar la Federació d’ERC a Barcelona és Endavant Barcelona! i està liderada per Eva Baró
La regidora Eva Baró acompanya la seva proposta d'Executiva per Barcelona amb Lourdes Arrando com a secretària general, i Olga Hiraldo, consellera portaveu del districte de Gràcia, que es posiciona pel càrrec de la vicesecretaria general d’Acció Política i Partit Obert. D’altra banda, el diputat del Parlament de Catalunya José Rodríguez seria el secretari d’Organització, Atenció a la Militància i Mobilització, mentre que la d’Estratègia i Municipalisme la lideraria Eduard Thió. Endavant Barcelona! es fixa com a objectiu “recosir confiances” per superar “una etapa de confrontació interna”.
L'alternativa Dignitat Republicana
D'altra banda, des de Dignitat Republicana s'assegura que la candidatura no vol confrontar amb la direcció nacional. "Aquest és un procés que ja està finalitzat i cal acceptar el resultat que ha donat l'actual Executiva nacional", afirmen Creu Camacho i els membres de la llista. Asseguren que la candidatura aglutina "sensibilitats diverses" amb gent que provenen de sectors molt diversos del partit i també alguns membres de les dues candidatures del 2023. "Les dinàmiques del partit a Barcelona són pròpies i no es poden extrapolar a l'àmbit nacional", rematen. Miquel Colomé com a candidat a la secretaria general de la federació, acompanya Camacho al front de la llista, i la regidora Rosa Suriñach seria la presidenta del plenari de la federació. Altres noms que formen part de la candidatura són Begoña Grau, Agnès Russiñol, Max Zañartu, Sheila Vidal, Esther Martin, Toni Colomina, Joan Miquel Saderra, Pati Sarrias, Nil Font i Quim Bosch.
Camacho, assegura que la candidatura aplega militants de base, "un grup de persones que volen recuperar la veu de Barcelona dins d’ERC i a la ciutat". Segons diu, volen "recuperar l’assemblearisme que escolta els militants" i afirma que si es torna a presentar l'oportunitat d'entrar al Govern de la capital catalana, la seva candidatura sí que convocaria un congrés "per debatre i votar en llibertat". No amaguen que "la candidatura ha sorgit de les cues de l'Orfeó Martinenc, i de la indignació dels militants que no van poder exercir el dret al vot en aquella consulta". Però amb tot, no tanquen totes les portes a entrar al Govern de Barcelona: "És una qüestió que caldrà analitzar en cada moment i tornar a negociar, però el que nosaltres garantim, si guanyem, és que si es dóna el cas la militància serà consultada amb totes les garanties". A Dignitat Republicana consideren que hi ha hagut "absència de debat i abandonament d'un projecte propi i genuí independentista i d'esquerres". Amb tot, l'aspirant a secretari general, Miquel Colomé, sí que afirma que "cal abandonar aquesta imatge de satèl·lit del PSC".
Un grup de militants han conformat una llista alternativa, Dignitat Republicana, encapçalada per Creu Camacho
La proposta de Dignitat Republicana per dirigir ERC Barcelona es basa en tres eixos: recuperar l’assemblearisme que, segons diuen, sempre ha caracteritzat el partit; tenir un projecte propi "sense acceptar la dependència d’altres projectes ni ser la crossa de ningú, ni del PSC ni dels Comuns ni de Junts"; i defensar una ciutat per a les classes populars i treballadores, una ciutat inclusiva que exerceix de capital del país.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.