Quins grans avenços feministes s'han produït a Catalunya en els últims cinc anys?
S'ha trencat el silenci sobre les agressions sexuals mentre que la bretxa salarial s'ha anat reduint, tot i situar-se encara al 20%. La creació del Departament d'Igualtat ha suposat l'impuls de polítiques com la reserva de places en els cossos de Mossos i Bombers i la reducció de la inequitat territorial en l'accés a l'avortament
Publicidad
barcelona, Actualizado:
Han passat cinc anys des de la primera gran vaga feminista, el 2018. El notable seguiment d'aquella jornada i l'assistència massiva a la manifestació van representar un punt d'inflexió per demostrar la força d'un moviment que ha aconseguit permear a la societat. Però, en aquests cinc anys, s'han produït avenços reals en la igualtat de gènere a Catalunya? Analitzem l'evolució de diferents qüestions on l'impuls feminista ha tingut un rol clau, però també aquelles en què encara queda molt de camí per recórrer.
Publicidad
La bretxa salarial ha baixat, però encara està al 20%
Una de les mostres més diàfanes de la desigualtat de gènere és la bretxa salarial. Tot i que en els últims anys ha anat reduint-se, encara se situa al voltant del 20%, fet que suposa que les dones a Catalunya guanyen gairebé 6.000 euros anuals menys que els homes. Són dades de l'Observatori del Treball i Model Productiu, que recull un descens constant des del 2014, quan la diferència va tocar sostre amb el 26%.
L'augment de l'SMI ha beneficiat en major mesura a les dones
La pandèmia va suposar un pas enrere, ja que els ERTO van disparar la bretxa al 52%, segons un informe de CCOO. Les raons de fons de la bretxa salarial les trobem en què les dones acostumen a treballar en sectors més precaritzats, amb sous més baixos i també són majoria a l'hora de tenir jornades parcials. També tenen pensions un 37% inferiors. La dedicació desigual a la cura de fills i altres familiars o a les tasques de la llar contribueix a decantar la balança en contra de la promoció laboral.
Publicidad
Les denúncies per agressions sexuals han pujat un 25%
El tabú entorn de les violències sexuals s'ha esquerdat en els últims anys i això ha provocat que es denunciïn més aquest tipus de fets. A Catalunya, des del 2019 han pujat un 25% les denúncies per violència sexual, segons els Mossos. Pràcticament cada dia hi ha notícies d'algun cas, però les expertes insisteixen que això no és perquè hi hagi més violència sinó que surt més a la llum.
Les dones joves identifiquen en major mesura les violències masclistes
Publicidad
"No és que ara hi hagi un augment de casos sinó una major conscienciació social que ha facilitat que les dones se sentin més segures per poder explicar el que han viscut. I això és gràcies als feminismes, que han teixit uns espais on sents que pots explicar el que t'ha passat sense sentir-te jutjada ni culpada", explicava a Públic Alba Alfageme, psicòloga especialitzada en violències masclistes.
Un factor important a l'hora de fer que els casos es denunciïn és la posada en marxa de protocols específics, com el que tenen els Mossos per les agressions sexuals en l'oci nocturn des de fa uns mesos i l'impulsat per l'Ajuntament de Barcelona a què s'han sumat prop d'una quarentena de locals.
Publicidad
Impuls de polítiques feministes
La creació del Departament d'Igualtat i Feminismes, el 2021, ha suposat un ferm impuls per les polítiques feministes i la inclusió de la perspectiva de gènere al Govern. La consellera, Tània Verge, repassava en aquest fil de Twitter la feina feta i els objectius marcats. "El Departament ha vingut per quedar-se. Perquè mai més les lleis d'igualtat semblin recomanacions", afirmava.
Tot i que el recorregut encara és curt, en el marc d'aquest Departament és on s'han impulsat mesures pioneres com l'anticoncepció gratuïta fins els 29 anys, poder avortar tant pel mètode farmacològic com quirúrgic a tot Catalunya, l'educació menstrual a 85.000 alumnes d'ESO i l'estudi de la violència obstètrica, present encara al sistema sanitari. En conjunt amb Interior, també han promogut la reserva del 40% de places de les noves promocions de Bombers i Mossos per dones. Aquest mateix dimarts, el Govern ha anunciat que repartirà productes menstruals gratuïts reutilitzables.
Publicidad
Mai es podrà compensar la #ViolènciaMasclista patida amb diners, però les indemnitzacions són part del dret a la #reparació.
— TÃ nia Verge Mestre (@taniaverge) November 24, 2022
Hi destinarem els recursos que calguin ð https://t.co/0fjeuZQNeT
Cal remarcar que la conselleria es va crear poc després que l'Estat recuperés el Ministeri d'Igualtat, que ha impulsat també nombroses polítiques, com la Llei Trans i l'ampliació de la Llei d'Avortament, que també han revertit en una ampliació de drets. Paral·lelament, els dos departaments han fet un canvi cabdal en les campanyes de sensibilització. Per primera vegada, les institucions posen el focus en els homes.
Més dones i més visibles, també en la seva diferència
Tan sols el 8% de carrers de Barcelona tenen un nom femení
Publicidad
Un altre dels avenços feministes des del 2018 ha sigut el reconeixement de les violències que van més enllà de la física, la que es veu a simple vista. Es tracta de violències simbòliques com la invisibilització de les dones a tots els nivells.
Actualment, el 35% de carrers de Barcelona tenen nom d'home, mentre tan sols el 8,3% porten un nom femení. Tot i això, en els últims vuit anys, els noms de dona s'han incrementat més de dos punts percentuals. A tot Catalunya, la proporció és encara menor, amb només un 4% dels carrers amb nom de dona.
Publicidad
Unes 2.000 persones tallen la Diagonal de Barcelona en una manifestació la vigília del 8-M
Unes 2.000 persones, segons l'Ajuntament, han tallat durant uns minuts l'avinguda Diagonal de Barcelona aquest dimarts al vespre en una manifestació que ha suposat l'avantsala del 8-M a la capital catalana. La mobilització, formada majoritàriament per dones, ha començat cap a dos quarts de vuit davant la parada de metro de Maria Cristina. Al capdavant de la concentració hi havia una pancarta amb el lema 'La nit és nostra'. Un cop han començat a caminar, els manifestants han baixat pels carrers Entença i Numància cap al barri de Sants, enmig de diverses furgonetes dels Mossos d'Esquadra que custodiaven l'esdeveniment.
Els organitzadors de l'esdeveniment, agrupats en el col·lectiu 'Se va a armar la gorda', han definit la mobilització com una "manifiestació d'acció feminista i autònoma per a dones, bolleres i trans, lliure de banderes, partits i sindicats".