S'acaba l'horari d'hivern a Catalunya: aquest diumenge es canvia l'hora a l'horari d'estiu
El canvi d'hora és una pràctica establerta a la majoria dels països europeus amb l'objectiu d'aprofitar millor la llum solar i reduir el consum energètic. L'Estat el manté mentre no es prengui una decisió a la UE

El canvi d'hora és una pràctica establerta a la majoria dels països europeus amb l'objectiu d'aprofitar millor la llum solar i reduir el consum energètic. A Catalunya, aquesta modificació del rellotge es fa dues vegades l'any: una a la primavera, quan s'avança una hora per donar pas a l'horari d'estiu, i una altra a la tardor, quan es retarda per tornar a l'horari d'hivern.
Mentre no es prengui una decisió definitiva a la Unió Europea, l'Estat espanyol continuarà aplicant el canvi d'hora dues vegades l'any. Tot i que la data exacta varia, l'ajust sempre té lloc el darrer cap de setmana de març i el darrer d'octubre, cosa que genera cada any la mateixa pregunta entre els ciutadans: cal avançar o endarrerir el rellotge?
L'origen del canvi d'hora es remunta a la Segona Guerra Mundial, quan diversos països van implementar aquesta mesura per aprofitar al màxim les hores de llum solar i reduir el consum de carbó. Espanya va adoptar l'horari d'estiu de manera permanent el 1974, durant la crisi del petroli, amb l'objectiu de reduir el consum elèctric.
Però en els últims anys la seva efectivitat ha estat qüestionada. I és que diversos estudis han assenyalat que l'estalvi energètic que proporciona actualment és mínim, ja que els hàbits de consum han canviat i la tecnologia ha optimitzat l'ús de l'energia.
El 2019, el Parlament Europeu va votar a favor d'eliminar el canvi d'hora a la Unió Europea, permetent que cada país decidís mantenir l'horari d'estiu o l'hivern de manera permanent. Això no obstant, la manca de consens entre els estats membres n'ha paralitzat l'aplicació. El Govern espanyol va encarregar a un comitè d'experts l'anàlisi dels efectes del canvi horari en diferents àmbits, però no es va arribar a una conclusió definitiva.
Aquesta setmana hem sabut que els governs europeus han aparcat l'abolició del canvi d'hora a la UE per la "complexitat" de les negociacions. Fonts diplomàtiques europees admeten a l'ACN que "no hi ha indicis que hi hagi voluntat" entre els 27 estats membre i "el tema està aparcat". Des de la Comissió Europea, però, s'aferren a la proposta que va posar sobre la taula el seu expresident Jean-Claude Juncker fa més de sis anys.
El canvi a l'horari d'estiu del 2025
Segons l'Ordre PCM/186/2022 del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), el canvi a l'horari d'estiu aquest 2025 es farà a la matinada del dissabte al diumenge. Concretament, a les 2:00 hores passaran a ser les 3.00 hores (2.00 a les Canàries). El canvi a l'horari d'hivern serà a la matinada del diumenge 26 d'octubre: a les 3.00 hores els rellotges s'endarreriran una hora, tornant a marcar les 2.00 h.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.