20-S Concentracions al carrer per denunciar l’operació judicial iniciada fa un any
Els funcionaris del Departament d'Economia commemoren la mobilització ciutadana d'ara fa un any davant la institució amb pancartes i crits de "llibertat". Les parelles dels 'Jordis', Txell Bonet i Susanna Barreda, i el conseller d'Economia, Pere Aragonés, participen dels actes. La seu de la CUP també és escenari de diversos actes que recorden el setge al partit.
Publicidad
barcelona, Actualizado:
Els actes de commemoració de la massiva mobilització del 20 de setembre de 2017 s'ha avançat unes hores. Si bé a les 19.30 hi ha convocada una gran concentració a la cruïlla de Rambla Catalunya amb la Gran Via, a Barcelona, on es troba la seu del Departament d'Economia, aquest dijous al matí diversos funcionaris de la institució ja han protagonitzat alguns actes per rememorar aquell moment, quan els cossos de serguretat de l'Estat van practicar escorcolls a diversos edificis de la Generalitat amb el referèndum de l'1 d'octubre al punt de mira.
Publicidad
Ara mateix, davant la Conselleria d' Economia. Avui fa un any. pic.twitter.com/Tih0C4vwNH
— Empar Moliner (@emparmoliner) 20 de septiembre de 2018
Per aquest motiu, aquest 20-S la majoria de polítics independentistes han dedicat paraules a Jordi Cuixart i Jordi Sánchez i han demanat el seu alliberament. Així ho ha fet el vicepresident Pere Aragonès per les seves xarxes socials:
Avui fa un any van detenir companys i amics per impedir lâ1-O, però no ho van aconseguir.
— Pere Aragonès ð (@perearagones) 20 de septiembre de 2018
Avui fa un any van començar la repressió per aturar-nos en el camà cap a la llibertat, i no ho aconseguiran.
Grà cies a tots els que ens vau fer costat i avui seguiu compromesos #20S
Per la seva banda, el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha aprofitat aquesta jornada per interpel·lar de manera contundent a l'executiu de Pedro Sánchez: "El govern espanyol està en temps de descompte per decidir com vol actuar. Se li està acabant el crèdit del diàleg. Ha de decidir si vol seguir mantenint aquestes acusacions falses o si vol instar a la Fiscalia i l'Advocacia General de l'Estat a retirar aquestes acusacions que no s'aguanten per enlloc", ha dit en declaracions a Rac 1.
La seu de la CUP, protagonista de la jornada
Aquest mateix dijous al matí, l'altre focus policial durant el passat 20-S, la seu de la CUP, també serà escenari de diversos actes en homenatge a la resistència pacífica. L'exdiputada anticapitalista Mireia Boya ha recordat com es va viure els dies abans des de l'edifici del partit l'escalada de tensió i els operatius policials: "Setmanes abans ja teníem vigilància policial que ens espiava, controlava, i que feia inventari dels nostres moviments. Un any després d'aquell 20-S seguim tenint cossos i forces policials de l'Estat que ens espien. Estem segurs que la repressió no ha acabat", ha dit. Boya ha detallat que han vist "policies de paisà que prenen notes i fan fotografies", i que "tenen un control de qui entra i qui surt" de la seva seu.
Publicidad
Al migdia, els anticapitalistes han organitzat un vermut veïnal que s'allargarà fins les 16h, quan es projectarà el documental 20-S produit per Mediapro. A les 17h hi haurà actuacions musicals i poc després es reuniran per parlar sobre el setge a la seu del partit l'exdiputat David Fernández, l'advocada Mireia Montesinos, el tinent d'alcalde Jaume Asens, el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, l'actriu Carme Sansa, tot moderat per l'exdiputada cupaire Mireia Vehí.