El TNC proposa el cicle 'Barcelona calling Palestina', amb artistes que viuen l'art com a acte de resistència
Es programen del 9 al 13 d'abril espectacles, concerts, taules de debat i una trobada amb programadors, en el marc del Cicle de la Mediterrània. La iniciativa vol representar la diversitat artística palestina

Públic
Barcelona-
El TNC es convertirà en una finestra a la creació palestina a través d’artistes que viuen el seu art com un acte de resistència, amb l'aposta pel cicle Barcelona calling Palestina. La proposta se celebrarà del 9 al 13 d'abril i inclourà espectacles de teatre, dansa i circ, concerts, taules de debat i una trobada amb programadors. La directora artística del TNC, Carme Portaceli, ha explicat que un dels aprenentatges dels actors palestins participants és com "convertir l'art en una necessitat per la societat i per millorar".
S'han organitzat activitats obertes a tothom en diferents espais del TNC, i també amb una programació específica per a programadors i professionals internacionals. Anne Goalard, assessora i coordinadora del cicle, ha manifestat que han programat nou propostes artístiques i una trobada que ofereixen "una visió àmplia de la creació palestina contemporània". A més a més, al bar de la Sala Tallers s'oferirà gastronomia típica dels territoris palestins durant tot el festival.
Tot plegat en el marc del Cicle de la Mediterrània, una iniciativa que va néixer la temporada 2023/2024 amb la voluntat d'establir vincles entre el TNC i l'altra banda del Mediterrani, i la de consolidar l'equipament com un teatre de referència al sud d'Europa. El Barcelona calling... de la temporada passada es va dedicar a Beirut i va comptar amb la complicitat de diferents artistes libanesos, mentre la segona edició se centrarà en les creacions d'artistes d'origen palestí.

'Barcelona calling Palestina'
Entre les diverses propostes hi ha el concert Yoqalde Kamilya Jubran i Sarah Murcia, l'obra de teatre físic, circ i dansa Awalem, d'Ashtar Muallem i Clément Dazin; la lectura dramatitzada Taha, d'Amer Hlehel i Mohamad Bitari o el monòleg The gazelle of Akka de Raeda Taha, dirigit per Junaid Sarieddeen. L'assessora i coordinadora del cicle ha explicat que volen representar la diversitat artística palestina en diferents territoris.
Anne Goalard també indicat que a les propostes es tracten temes com la bellesa i l'homosexualitat i altres temes íntims com el naixement del desig en una noia molt jove. I ha afegit que la majoria dels artistes "han crescut en camps de refugiats o en situació d'exili i molts dels espectacles estan marcats per una urgència de parlar de la història del poble palestí, el seu exili i les seves lluites".
A més de l'aprenentatge de "convertir l'art en una necessitat per la societat i per millorar", Portaceli ha destacat que tothom té "molts clixés al cap i estem aquí per trencar clixés, no volem que es quedin perquè no serveixen per a res". "A vegades tens una idea del món àrab i quan venen aquests artistes sobretot amb les dones quedes impressionats perquè són exactament com nosaltres", ha sentenciat.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.