Transport públic Els tres fons de pensions que es fan d'or amb el tramvia
Globalvia, el principal accionista de les dues empreses que gestionen el transport a Barcelona, està controlat per tres fons de pensions del Canadà, el Regne Unit i els Països Baixos. Els altres accionistes significatius del tramvia són la catalana Moventia i la multinacional francesa Alstom. Segons ha publicat ei diari 'Ara', els accionistes del Tram es repartiran uns dividends de 90 milions.
Publicidad
barcelona, Actualizado:
Tram, el grup empresarial que gestiona el tramvia de Barcelona, ha decidit repartir enguany un dividend de 90 milions d’euros entre els seus socis. L’operació, publicada pel diari Ara, es portarà a terme després que la companyia hagi liquidat el deute de 87 milions que tenia amb la banca per, tot seguit, signar un nou crèdit que ascendeix a 164 milions, la major part dels quals es destinaran, precisament, a engreixar els comptes de resultats dels seus socis. El president de Tram és l’exconseller Felip Puig, que va ocupar carteres com Obres Públiques, Interior i Empresa i Ocupació.
Publicidad
Globalvia és una societat dedicada a la gestió d’infraestructura i, segons el seu portal corporatiu, actualment gestiona 19 autopistes i 7 ferrocarrils -o tramvies- en vuit països. El gruix del seu negoci es troba a l’Estat espanyol, on es concentren gairebé el 31% de les vendes durant el 2018, situades en un total de 1.150 milions. Xile i els Estats Units són altres països on hi té concessions importants. Globalvia va sorgir el 2007 impulsada per FCC -aleshores un enorme grup de serveis controlat per les germanes Koplowitz- i Bankia. Actualment, però, està controlada per tres grans fons de pensions.
Marfina, de la seva banda, és una societat de l’empresa familiar catalana Moventia, amb més de 90 anys d’història i especialitzada en el transport. Controla diverses línies regulars d’autobusos, així com serveis privats, també té concessionaris de cotxes i participa en diverses societats. Al capdavant del grup hi ha els germans sabadellencs Josep Maria i Miquel Martí Escursell. Finalment, Alstom és una multinacional francesa que, entre d’altres, es dedica a la fabricació de trens. La companyia suma més de 36.300 treballadors arreu del món, va guanyar uns 680 milions l’any passat. A l’Estat té uns 2.000 treballadors i la principal planta, amb uns 500, se situa a Santa Perpètua de Mogoda.
Indignació política
La informació de l’Ara ha publicat reaccions polítiques i, per exemple, el regidor d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Coronas, ha manifestat que estan a favor de la unió dels tramvies per la Diagonal però que, alhora, si hi ha una inversió pública no pot ser que sigui per a benefici d’empreses privades. De fet, Coronas deixa clar que si tira endavant la unió de les dues línies, "s'ha de renegociar el contracte".
Publicidad
Fa 2 anys @ERCbcn vam advertir del benefici privat excessiu (27,5%) del tramvia i ens van criticar. Ara amplien el deute per pagar 90 M⬠en dividends per als accionistes!!! La unió dels tramvies doblaria el passatge. SÃ, tenÃem raó en exigir renegociar el contracte https://t.co/Viwb4Ia1bE
— Jordi Coronas (@jordicoronas) December 8, 2019
La tinent d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz (BComú), ha enllaçat la notícia i ha comentat que “vam fer un acord per unir el tranvia per la Diagonal i per fer-lo 100% públic. Un acord per a què la inversió pública en la xarxa tramviària no reverteixi en beneficis privats. L’acord impedirà que no tornin a passar coses com aquesta”. De moment, però, la concessió amb Tram és fins el 2032.
Vam fer un acord per unir el tranvia per la Diagonal i per fer-lo 100% públic. Un acord per a què la inversió pública en la xarxa tramvià ria no reverteixi en beneficis privats. Lâacord impedirà que no tornin a passar coses com aquesta.https://t.co/sefq5z1WKM
— Janet Sanz (@janetsanz) December 9, 2019