Tres receptes tradicionals de Quaresma per rebre la Setmana Santa a taula
Enmig del ritme accelerat de les xarxes i les receptes exprés, la cuina de tota la vida lluita per sobreviure. Et proposem elaboracions catalanes d'aquesta època per no deixar perdre el sabor del patrimoni

La Setmana Santa és molt més que processons i tradicions religioses: és també una època per retrobar-se amb la cuina més autèntica i popular de casa nostra. Siguem o no creients, sempre és una bona ocasió per recuperar receptes tradicionals. Enmig d'una època marcada per les xarxes socials i les receptes de 30 segons, aquest cúmul d'elaboracions de tota la vida corren el risc, pel cap baix, de caure en un segon terme.
Per això, us proposem que aprofiteu aquesta Quaresma abans d'arribar a la Setmana Santa i a la Pasqua per recuperar receptes d'aquesta època de reflexió i penitència per als creients cristians, antigament també per la prohibició de menjar carn i ous, i menjar poc en general. Entre les elaboracions tradicionals hi trobem protagonistes com el bacallà o els bunyols, i també us proposem la coca de llardons. Les trobem al Corpus Culinari de la Cuina Catalana de l'Institut Català de la Cuina.
1. Bacallà amb espinacs, panses i pinyons
Ingredients: 600 g de bacallà dessalats, 1 kg d'espinacs, 1 ceba trinxada, 80 g de panses, 80 g de pinyons, farina, sal, oli i aigua.
El bacallà de Quaresma no deixa de ser una recepta de bacallà amb espinacs, panses i pinyons. Així, es tracta d'una elaboració que és comú fer més enllà d'aquestes dates que marca el calendari cristià. El primer que haurem de fer és enfarinar el bacallà, fregir-lo i reservar-lo sobre paper absorbent.
En una cassola sofregim la ceba, i després hi afegim els espinacs i coem, anar remenant, fins que estiguin pràcticament cuits. Aleshores serà el moment d'afegir panses i pinyons, i col·locar al bacallà sobre els espinacs, amb un raig d'oli. Afegim un raig d'aigua, tapem la cassola i deixem que es cogui tot junt. El vapor ens ajudarà al fet que el bacallà quedi al bon punt.
El Corpus també detalla que s'hi podem afegir ous durs o prunes, o poma a làmines fines com a les Terres de Lleida. A vegades s'hi posa truita de farina i, en lloc de ceba, també podem posar all i julivert picat. Al final es pot gratinar amb maionesa, allioli amb ou, allioli de mel o allioli de codony.
2. Bunyols de vent
Ingredients: 125 g de farina, 90 g de mantega, 4 ous, 250 ml d'aigua, sal, oli i sucre.
Per a fer els clàssic bunyols de vent, el Corpus mana que primer fem bullir l'aigua amb la mantega i una punta de sal. Un cop bulli, afegim de cop la farina i remenem, fins que es faci una bola de pasta que es desenganxi de les parets de l'olla. En retirem del foc per abaixar la temperatura i guanyar consistència de la massa.
Quan ja no estigui tan calent, és el moment d'incorporar els ous, un a un, sense deixar de remenar, igual que en una pasta choux (no deixa de ser la mateixa pasta de lioneses). Hem de treballar-ho fins a tenir una pasta llisa i homogènia totalment.
Posem la pasta en una mànega i tallem les porcions de la pasta, que després fregirem en oli abundant i ben calent. Un cop els hàgim enrossit (sense passar-nos), els retirem i els deixem sobre un paper absorbent. Quan encara siguin calents, els empolsem amb força sucre. Entre les variacions, els podem farcir de crema pastissera, o també de nata.
3. Coca de llardons
Ingredients: 200 g de llardons, 110 g de sucre, 100 g de pinyons, 20 g de llevat premsat, 20 cl d'oli, 1/2 kg de farina de força, 4 ous, 1 copa d'anís dolç i aigua.
Una altra recepta que ens encaixa molt bé és la coca de llardons, un clàssic que s’associa sobretot a Dijous Gras però que també es consumeix durant tota la Quaresma. Té aquest contrast tan bo entre el dolç i el salat, i és molt fàcil especialment si partim ja d'una pasta de full feta. Tot i això, us animem a fer-la des de zero.
Simplement, haurem de mesclar els 3 ous, l'oli, els 100 g de sucre i el llevat desfet amb una mica d'aigua tèbia. Després hi afegim la farina a poc a poc, fins a formar una pasta totalment homogènia. Si volem, podem afegir una mica de canyella. Després hi haurem de mesclar els llardons esmicolats o lleugerament picats, i també l'anís.
Estenem la pasta en una plata untada amb oli, la pintem amb ou batut per sobre i escampem els pinyons. Deixem reposar una estona perquè la massa fermenti i s'espongi, ens ajudarà a millorar molt el resultat. Enformen al forn preescalfat a 180 graus durant uns 25 minuts, fins que quedi torradeta. La deixem refredar sobre una reixa i ja tindrem la nostra coca de llardons.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.