El Tribunal Europeu de Drets Humans admet a tràmit els recursos per la sentència de l'1-O
Dona a l'Estat espanyol un termini fins el 12 de gener per respondre una sèrie de qüestions sobre les vulneracions de drets fonamentals denunciades pels condemnats
Publicidad
estrasburg,
Pas endavant en la batalla judicial contra la condemna del Tribunal Suprem a alguns dels líders del Procés. El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg, ha admès a tràmit els recursos dels nou condemnats i els agrupa en una sola causa. Els recursos -presentats per Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Josep Rull i Quim Forn- al·legaven vulneracions de drets fonamentals en unes condemnes per l'1-O que van oscil·lar entre els 9 i els 13 anys de presó. Tots ells estan en llibertat des del juny de 2021 després de ser indultats. Ara mateix, però, el que comença a obrir-se camí és una possible amnistia, una demanda d'ERC i de Junts al PSOE per donar el "sí" a la investidura de Pedro Sánchez.
Publicidad
En concret, Estrasburg ha donat a l'Estat fins al 12 de gener per respondre a una sèries de qüestions sobre les violacions de drets fonamentals al·legades pels nou condemnats. Entre les preguntes que formula el TEDH a les autoritats espanyoles hi ha si el Suprem va aplicar una "interpretació imprevisible i expansiva del delicte de sedició i malversació" i si la condemna va ser per un "exercici legítim dels seus drets a la llibertat d'associació i expressió", tal com defensen els líders independentistes condemnats per l'1-O.
El TEDH també planteja a les autoritats espanyoles si es va "violar el dret a la defensa" dels condemnats, si la sentència "no estava basada en cap prova" i si els drets que els condemnats al·leguen es van violar van ser "per a una finalitat diferent de les previstes a la Convenció". Un cop rebi les respostes i les analitzi, decidirà si el cas avança cap a judici.
També argumentaven que l'empresonament va ser "desproporcionat i no estava basat en res més que el seu exercici legítim del dret a la llibertat de manifestació i expressió", que van patir una "violació dels drets a la defensa" i que la sentència "va interferir desproporcionadament en els seus drets polítics".
Publicidad
Òmnium celebra el pas
Òmnium Cultural "celebra" que el TEDH hagi començat a analitzar els recursos dels nou condemnats per l'1-O. En un comunicat fet públic aquest divendres, l'entitat sobiranista sosté que aquesta decisió "confirma la vulneració dels drets civils i polítics de Jordi Cuixart durant la tardor de 2017". L'organització considera que el fet que "Estrasburg assumeixi les vulneracions de drets denunciades, constata que Cuixart i la resta de presos i preses polítiques van ser sotmeses a un judici polític".