'El 47' s’imposa amb set premis Gaudí en una nit que també reconeix 'Polvo Serán'
'Segundo Premio', que ha obtingut el guardó a millor direcció, i 'Casa en flames' completen el palmarès amb tres estatuetes cadascuna
![El director del film 'El 47', Marcel Barrena, després de rebre el premi Gaudí a Millor pel·lícula. El director del film 'El 47', Marcel Barrena, després de rebre el premi Gaudí a Millor pel·lícula.](https://imagenes.publico.es/files/image_horizontal_mobile/uploads/2025/01/19/678cb3a819071.jpeg)
Públic
Barcelona--Actualitzat a
Després de consolidar-se com un fenomen a les sales de cinema d'arreu de Catalunya, El 47 ha brillat aquest dissabte a la nit a la gala dels Premis Gaudí, on ha obtingut set guardons, a banda del premi del públic. La pel·lícula dirigida per Marcel Barrena ha estat reconeguda en les categories de millor pel·lícula, millor actor protagonista (Eduard Fernández), millor actriu secundària (Clara Segura), millor direcció de producció, millor vestuari, millors efectes visuals i millor maquillatge i perruqueria. L'han acompanyat al podi Polvo serán, de Carlos Marquès-Marcet, amb quatre estatuetes; mentre que Segundo premio i Casa en flames han sumat tres premis cadascuna.
El Centre de Convencions Internacional de Barcelona ha acollit per segona vegada consecutiva la gala del cinema català en un dels seus moments més prolífics. El 47, que narra la lluita de Manolo Vital, un conductor d’autobús i veí de Torre Baró que va liderar el segrest d’un comboi per reivindicar la circulació del transport públic al barri, arribava a la nit amb un rècord històric de 18 nominacions.
Durant la seva intervenció, Barrena ha destacat que va escriure el film pensant en la gent i en Torre Baró: "La força de la gent i d’un barri ens ha portat avui fins aquí". Eduard Fernández, per la seva banda, ha recollit el seu Gaudí celebrant l'emoció que ha generat la història als carrers i ha demanat a la ciutadania ser "coherents" amb l'esperit de la pel·lícula i posar els lloguers a preus assequibles. Alhora, ha defensat el "respecte per l'ofici" i haver decidit no doblar El 47.
Clara Segura, que s'ha convertit en l'actriu amb més premis Gaudí de la història, no ha pogut assistir a la gala perquè estava en una funció de Tots ocells. Malgrat això, ha enviat un missatge d'agraïment a l'equip i a la família de Manolo Vital. La voluntat de Segura és entregar el premi a l'Associació de Veïns i Veïnes de Torre Baró perquè "es continuï amb la mateixa força perquè encara hi ha molt a fer". La neta del protagonista, Joana Vital, ha estat l'encarregada de recollir el guardó del públic.
'Polvo serán', 'Segundo premio' i 'Casa en flames'
Polvo serán ha estat la coprotagonista de la gala ja que s'ha emportat quatre premis, un dels quals per a la millor pel·lícula en llengua no catalana. També ha guanyat en les categories de millor direcció d’art, millor muntatge i millor música original per Maria Arnal.
Dirigida per Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, Segundo premio és una "història d'amistat" i de "treball en equip", que no hagués estat possible sense el "treball col·lectiu". Així ho ha reivindicat Rodríguez en el seu discurs, que ha parlat també en nom de Lacuesta, absent per motius personals. La biografia fictícia del grup musical Los Planetas, que representa Espanya als Oscars, ha estat una de les grans sorpreses de la nit en endur-se el Gaudí a millor direcció, a més dels premis de fotografia i so.
Un dels altres èxits a la cartellera, Casa en flames, ha rebut tres estatuetes per millor actriu protagonista (Emma Vilarasau), millor actor secundari (Enric Auquer) i millor guió original. Vilarasau ha expressat el seu agraïment al director del film, Dani de la Orden, per haver donat protagonisme a una dona de més de 60 anys que "no està malalta" i té "vida pròpia". "Cada vegada hi ha més dones de certa edat en el cinema, estem lluny d’arribar a la normalitat i no podem permetre de perdre la mirada d’aquestes dones que han arribat a una edat que han de decidir com gestionar els darrers anys de la seva vida", ha afirmat.
La resta de guardons
Mentre Salve Maria, l’últim projecte cinematogràfic de Mar Coll, s'ha emportat el premi a millor guió adaptat i millor interpretació revelació (Laura Weissmahr), Diari de la meva sextorsió, de Patrícia Franquesa, ha estat reconegut com el millor documental de l'any. Coll ha dedicat el reconeixement a Valentina Viso, coguionista del film: "Si fa més de 30 anys ella no hagués entrat a la meva vida probablement no faria pel·lícules perquè no m'hauria fet les preguntes adequades".
El premi a millor animació ha estat per a Papallones negres de David Baute, un drama sobre els migrants climàtics, alhora que el guardó a millor curtmetratge ha recaigut en l'aclamat El príncep d'Alex Sardà. A més, l'oscaritzada Anatomia d’una caiguda, dirigida per Justine Triet, s'ha emportat el premi a millor pel·lícula europea i Celia Giraldo, autora d'Un lugar común, ha estat nombrada millor direcció novella.
Altres moments destacats de la nit han estat les reivindicacions de la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell, o l'entrega del Gaudí d'Honor - Miquel Porter 2025, al productor Pau Poch, per la serva llarga trajectòria en el món del cinema. En el discurs d'agraïment, ha reconegut que se sent còmode treballant des dels "marges". "La producció és espai on es troben el caliu humà i la recerca. És tan important com l'obra acabada", ha assegurat.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.