Público
Público

COMPTE ENRERE PEL REFERÈNDUM La Guardia Civil vigila i escorcolla els centres tecnològics de la Generalitat

Els agents pretenen comprovar si s'han bloquejat els accessos a 29 aplicacions informàtiques per a la gestió de bases de dades.

Seu del CTTI a l'Hospitalet de Llobregat / EFE Toni Albir

públic i agències

Agents de la Guardia Civil han entrat de nou aquest dissabte al Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació (CTTI) de la Generalitat per comprovar si s'havien bloquejat determinats serveis informàtics, com va ordenar divendres el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Hores més tard també ho han fet al Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat) amb l'ordre judicial de detectar punts de votació electrònica en els col·legis electorals de l'1-O i "altres dispositius susceptibles de rebre comunicacions" de la consulta.

La seu del Cesicat, organisme de la Generalitat responsable en ciberseguretat, es troba just darrere de la del CTTI, on la Guàrdia Civil es manté des d'aquest matí.

Segons ha comprovat l'agència Efe, una desena d'agents uniformats, tres vehicles tot terreny i una furgoneta de la Guàrdia Civil han accedit al recinte del Cesicat passades les 19.00 hores de la tarda d'aquest dissabte, amb el propòsit d'impedir el vot i el recompte electrònic en el referèndum.

Els agents, acompanyats per treballadors del Cesicat, es troben a l'interior de l'edifici d'aquest organisme de la Generalitat, on manipulen alguns ordinadors, els desmunten i els guarden en caixes.

L'ordre judicial de la magistrada Mercedes Armas per entrar en aquestes dues dependències estableix que els agents s'havien d'adreçar al director o gerent de l'organisme, o als qui ho representin, per demanar la seva col·laboració, advertint que si no ho feien incorrerien en un delicte de desobediència.

A primera hora del matí, agents de la Guardia Civil havien acudit al CTTI per comprovar si s'havien bloquejat els serveis informàtics que hipotèticament haurien de fer possible al vot telemàtic, com havia ordenat també el TSJC.

Segons que han informat fonts pròximes a la investigació, agents de paisà han entrat cap a les 10.30 hores a la seu del CTTI, a L'Hospitalet de Llobregat, per determinar si s'havien bloquejat l'accés a 29 aplicacions informàtiques que gestionen bases de dades i que, segons han dit, es pretenien utilitzar en el referèndum l'1-O.

Els agents, aquests sense uniforme ni cotxe oficial, han procurat accedir al CTTI amb certa discreció i tenien previst quedar-se al Centre fins dilluns, si més no. En el compte de twitter de l'Institut Armat, han confirmat el bloqueig informàtic.

Davant d'aquesta situació, des de primera hora d'aquest matí, un grup de tècnics del CTTI s'ha desplaçat també a la seu del Centre per analitzar el risc que el bloqueig de les aplicacions assenyalades per la jutgessa Mercedes Armas pogués afectar altres sistemes informàtics que gestiona l'entitat, dependent del Departament de Presidència , segons ha explicat una portaveu de la mateixa.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va ordenar divendres a la Generalitat que suspengués els serveis informàtics que, segons sospita la investigació, s'haurien activat dins d'un pla per facilitar el vot telemàtic a la jornada del referèndum de l'1-O, que s'anava a materialitzar amb una aplicació anomenada 'evot '.

En un acte, la magistrada Mercedes Armas, que dirigeix ​​la investigació al govern català per l'1-O, va requerir al Centre de Seguretat i de la Informació de Catalunya (CESICAT) que adoptés les mesures necessàries per a la "detecció de punts de votació electrònica en els diferents col·legis electorals definits per l'organització del referèndum ".

La magistrada va prendre aquesta decisió després de rebre un atestat de la Guardia Civil que, en el marc de la investigació secreta sobre l'1-O oberta pel jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, ​​va detectar que la Generalitat "hauria establert un pla pel qual , a través d'una aplicació coneguda com 'evot' es podrien comptabilitzar els vots en els col·legis electorals i podria ser emprada per exercir el vot telemàtic ".

Aquest pla li va ser confiscat, segons detalla la jutgessa, al cap de riscos del Cesicat, responsable del desenvolupament informàtic de l'aplicació 'evot'. El pla també inclou un sistema per al recompte o escrutini dels vots de la consulta, suspesa pel Tribunal Constitucional.

Això no obstant, fonts directament vinculades a la campanya pel referèndum, consultades per Públic, han assenyalat que probablement hi haurà un mecanisme alternatiu de votació, per fer possible que tothom pugui votar, però han descartat la intenció d'utilitzar el vot telemàtic en aquesta consulta.

El CTTI és una empresa pública de la Generalitat en la qual s'integren tots els serveis informàtics i de telecomunicacions de l'Administració catalana, mentre que el CESICAT és l'organisme que garanteix la protecció en matèria de seguretat informàtica de la Generalitat.

El govern espanyol considera que aquesta acció de la Guardia Civil suposa "un cop definitiu" que impossibilitaria la realització del referèndum, mentre que el govern de la Generalitat ho desmenteix i afirma que les aplicacions bloquejades no afecten les votacions ni el recompte i que l'única que han aconseguit és paralitzar gestions administratives d'altres àmbits.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?