Els estatuts de l'empresa mixta de Rodalies no contemplaran l'adscripció a la Generalitat en dos anys
La consellera Paneque defensa que no es poden "preveure futuribles". La portaveu del Govern afirma que l'acord amb sindicats no significa "cap reculada" i "en cap cas deixa tocat de mort" el traspàs del servei

Públic
Barcelona-
Els estatuts de l'empresa mixta operadora que ha de gestionar el servei de Rodalies no contemplaran l'adscripció a la Generalitat de Catalunya en un termini de dos anys. Així ho ha revelat la consellera de Territori i portaveu del Govern, Sílvia Paneque, durant la roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu. La notícia s'ha sabut enmig del caos del servei ferroviari dels darrers dies, i aquest dimarts en què també ha transcendit que Josep Garcia Alemany ha estat nomenat director operatiu de Rodalies.
La portaveu de l'executiu ha explicat que els estatuts s'estan acabant d'acotar. Ha defensat que no poden "preveure futuribles" i, per tant, només marcaran les característiques de l'empresa "en el moment que neix". També ha negat que això impliqui que s'estigui "endarrerint el traspàs" i ha insistit que l'empresa es constituirà abans d'acabar l'any. "És una empresa que segur que patirà evolucions", ha dit, afegint que aquest camí "anirà evolucionant i tenint diferents passos i pantalles".
La consellera de Territori ha posat en valor la constitució de l'empresa mixta i ha destacat que és el que permetrà que "les decisions es prenguin des de Catalunya". La portaveu també ha aprofitat per demanar als grups parlamentaris i, especialment, a Junts per Catalunya que estiguin "al costat de les solucions" per "mirar al futur".
L'acord amb els sindicats i el traspàs
D'altra banda, la portaveu del Govern ha defensat que l'acord entre govern espanyol i sindicats que ha evitat la vaga de les organitzacions majoritàries no implica "cap reculada ni pas enrere". A més, ha insistit que "en cap cas deixa tocat de mort" el traspàs de Rodalies, com sí que han afirmat alguns grups parlamentaris."Nego la major. No és que no hi hagi una reculada, és que mai hi havia hagut un pas endavant com aquest", ha remarcat. De fet, creu que l'acord "marca un pas definitiu".
L'acord passa perquè Renfe Viajeros tingui la participació majoritària en el capital de la nova empresa que gestionarà Rodalies per un percentatge ínfim, mentre que la Generalitat en controlarà el consell d'administració, ja que el presidirà i hi tindrà vot de qualitat. Aquesta fórmula "busca garantir els drets dels treballadors de Renfe i Adif" quan es creï la nova companyia al llarg d'aquest any i que alhora es presti el servei ferroviari de rodalia "des de la proximitat", segons el govern espanyol.
Paneque ha subratllat que el Govern estava preocupat per poder garantir els drets laborals i socials dels treballadors de Renfe i ha dit que l'acord així ho tanca. "No tenir treballadors contraris al traspàs en cap cas és tocar de mort res. Al revés, els acords ens permeten fer un pas definitiu cap al traspàs amb totes les garanties", ha exposat.
Aquest diumenge, els sindicats majoritaris a Renfe i el govern espanyol van tancar un acord per evitar la vaga. L'aturada estava prevista per aquest dilluns, el 26 de març i l'1 d'abril, i preveia talls parcials el 24 i el 28 de març i el 3 d'abril.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.