barcelona
Actualizado:El Departament de Treball ha tancat la web del Govern habilitada per demanar l'ajuda de 2.000 euros pels autònoms un cop adjudicat tot el pressupost disponible. Durant el segon dia per demanar-lo, el web ha tornat a anar molt lentament i a registrar incidències, després que dilluns ja es col·lapsés pel gran volum de peticions. Els problemes, que han generat una allau de crítiques dels ciutadans, també han derivat en acusacions creuades entre els departaments de Treball i Polítiques Digitals, que culpen a l'altre de la responsabilitat del col·lapse.
Aquesta tarda el Govern ha reconegut que l'ajut "no ha funcionat com s'esperava" i ha anunciat "noves ajudes" econòmiques a través de mecanismes legals "més àgils" que es puguin mantenir de forma regular mentre duri la pandèmia, tot i que no ha concretat els recursos que s'hi destinaran.
Treball ja havia anunciat que "estudiaria l'ampliació d'aquest ajut".
Segons informa el Departament de Polítiques Digitals, encarregat de dissenyar el sistema informàtic, entre les nou i les deu d'aquest dimarts s'han rebut més de 406.000 sol·licituds, però moltes no s'han pogut validar. Durant el primer matí, es van admetre 3.543 peticions. L'ajut s'ha repartit de manera cronològica, és a dir, a mesura que s'ha anat esgotant el pressupost pensat per arribar a 10.000 persones. Aquesta metodologia ha generat moltes crítiques per part dels usuaris, que han lamentat que la manera de distribuir els ajuts sigui repartint-los als primers autònoms que aconsegueixin demanar-lo, un dels motius pels quals s'ha produït el col·lapse digital.
Fonts del Departament que encapçala Jordi Puigneró asseguren que les bases dels ajuts dissenyats pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies són la causa darrere els problemes que s'estan registrant, ja que és un ajut per concurrència no competitiva dirigit a un col·lectiu que està en grans dificultats econòmiques, cosa que provoca una allau de sol·licituds que col·lapsen el sistema informàtic. Polítiques Digitals defensa que ja va avisar amb anterioritat els seus companys de Treball que "no era la millor manera" de distribuir l'ajut pel col·lectiu dels treballadors per compte propi.
D'altra banda, la conselleria que lidera Chakir El Homrani apunta que el tràmit és igual a d'altres que s'han posat en marxa últimament, com ara l'ajut de 200 euros pels treballadors afectats per la Covid-19. Les mateixes fonts defensen que l'univers al qual es dirigeix la subvenció, els autònoms, no és més gran que el d'ajuts anteriors per justificar la complexitat en la tramitació.
Treball afegeix que Polítiques Digitals els havia assegurat que, després dels problemes d'aquest dilluns, la web funcionaria correctament avui. El Departament reitera que el problema és tècnic i assegura que el procediment s'encalla en el moment que cal validar la identitat a través del consorci AOC, un organisme certificador depenent de la conselleria de Puigneró.
Tots dos departaments s'han reunit en diverses ocasions en les últimes 48 hores per tractar aquesta qüestió. En la reunió d'aquest matí a primera hora, el Departament de Polítiques Digitals ha promès que s'havia augmentat per quatre la capacitat de gestió del web, i que havia passat d'aguantar 4.000 tràmits per segon a 16.000 per segon.
L'hostaleria sense servei a domicili accedirà a la prestació
D'altra banda, el sector de l'hostaleria que no serveix a domicili ni fa recollida de menjar al local podrà finalment accedir a la prestació extraordinària d'autònoms. El Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social ha flexibilitzat els criteris per aconseguir l'ajuda per suspensió temporal d'activitat (RDL 30/2020) i els negocis afectats hauran de fer una declaració responsable per certificar. El Govern espanyol reacciona al fet que en algunes comunitats autònomes –com Catalunya- s'hagi ordenat el tancament total de bars i restaurants, i només es permeti el servei de recollida i entrega de menjar.
¿Te ha resultado interesante esta noticia?
Comentarios
<% if(canWriteComments) { %> <% } %>Comentarios:
<% if(_.allKeys(comments).length > 0) { %> <% _.each(comments, function(comment) { %>-
<% if(comment.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= comment.user.firstLetter %>
<% } %>
<%= comment.user.username %>
<%= comment.published %>
<%= comment.dateTime %>
<%= comment.text %>
Responder
<% if(_.allKeys(comment.children.models).length > 0) { %>
<% }); %>
<% } else { %>
- No hay comentarios para esta noticia.
<% } %>
Mostrar más comentarios<% _.each(comment.children.models, function(children) { %> <% children = children.toJSON() %>-
<% if(children.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= children.user.firstLetter %>
<% } %>
<% if(children.parent.id != comment.id) { %>
en respuesta a <%= children.parent.username %>
<% } %>
<%= children.user.username %>
<%= children.published %>
<%= children.dateTime %>
<%= children.text %>
Responder
<% }); %>
<% } %> <% if(canWriteComments) { %> <% } %>