L'Estat només va executar un terç de la inversió ferroviària prevista a Catalunya entre 2015 i 2022
En el cas de Renfe, l'operadora de Rodalies, la inversió real a Catalunya va ser el 42% de la pressupostada, 25 punts per sota de la de Madrid

ACN
Barcelona-
Entre 2015 i 2022, l'Estat tot just va executar a Catalunya poc més d'un terç de la inversió ferroviària pressupostada, segons dades del Ministeri d'Hisenda que ha analitzat l'ACN. En concret, en aquest període -que acaba el primer semestre del 2022, amb les darreres xifres fetes públiques- entre Renfe, Adif i Adif-Alta Velocitat van planificar inversions de 6.194 milions a Catalunya, però la realitat és que l'execució va ser de 2.171 milions, el 35,1%. Això situa la inversió executada per sota de la mitjana espanyola, que és del 41%, de manera que Catalunya se situa com la cinquena autonomia per la cua en les inversions ferroviària territorialitzades.
La despesa real de Renfe, Adif i Adif-Alta Velocitat s'ha situat en la majoria d'aquests anys per sota de la meitat dels diners que s'havien projectat –tenint en compte les xifres dels pressupostos del 2018 en el càlcul pel 2019 i el 2020, anys en què es van prorrogar els comptes espanyols-. Les quantitats han variat al llarg dels anys, ja que si bé el 2021 es van gastar només dos euros de cada deu projectats i el 2022, només un –tot i que les dades en aquest cas són del primer semestre–, el compliment va ser molt més alt el 2017. Coincidint amb l'1-O, les empreses ferroviàries espanyoles van executar un 78,5% dels 396 milions pressupostats aquell any.
L'execució pressupostària ferroviària mitjana a Catalunya se situa deu punts per sota de la Comunitat de Madrid (45,8%). En nombres absoluts, els 6.194 milions previstos per a Catalunya era de lluny la xifra més alta d'entre totes les comunitats autònomes, però els 2.171 milions es van quedar curts en comparació amb els 2.498 executats a Castella i Lleó.
Pel que fa només a Renfe, l'operadora del servei de Rodalies, l'execució es va quedar en el 42,2% entre el 2015 i el primer semestre del 2022, deu punts per sota de la mitjana espanyola i 25 punts per sota que el grau de compliment de la Comunitat de Madrid (67,8%). També aquí les inversions previstes en territori català eren les més importants de l'Estat, però al final Madrid va superar-lo en la despesa real (724 i 501 milions, respectivament). Andalusia (55,7%), el País Valencià (51,7%) o el País Basc (66,3%) també es van situar en un grau de compliment més gran.
Les dades del Ministeri d'Hisenda també revelen que Adif, l'empresa depenent del Ministeri de Transports que gestiona la xarxa convencional de trens, només va acabar gastant el 31,5% dels diners previstos en els pressupostos del mateix període a Catalunya. Dels 2.662 milions estimats inicialment, se'n van gastar 838, una xifra que no obstant va ser la més alta de l'Estat. I va superar lleugerament el 30,2% de compliment a la Comunitat de Madrid o el 31,2% d'Andalusia. Malgrat tot, es va situar per sota del 35,4% de mitjana d'execució espanyola.
Es tracta d'una circumstància que també es dona en les inversions d'Adif-Alta Velocitat, una empresa diferent centrada en els trens d'alta distància i que depèn del mateix ministeri. Si arreu de l'Estat es van executar un 41,2% dels fons –una xifra pràcticament idèntica a la Comunitat de Madrid–, a Catalunya la xifra es va quedar en el 35,5% i 830 milions.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.