L'habitatge es consolida com el principal problema dels catalans
Segons el nou baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió, gairebé un de cada quatre ciutadans cita l'accés a un pis com a problema més greu del país, la dada més elevada en dues dècades

Barcelona-
L'accés a l'habitatge es consolida com a principal problema dels catalans i, de fet, la preocupació per aquest tema va a l'alça. Aquesta és una de les principals conclusions del nou Baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que s'ha publicat aquest dijous. Segons l'enquesta, el 23% dels catalans citen l'habitatge com a principal problema de Catalunya, més del doble que citen la immigració (10%), la insatisfacció amb la política (10%) o la inseguretat ciutadana (9%), i el triple del que es decanten pel funcionament de l'economia (7%).
És el segon Baròmetre consecutiu en què l'habitatge apareix al capdamunt de les preocupacions ciutadanes, però si fa uns mesos el citaven poc més d'un de cada cinc enquestats (20,2%), ara ja s'apropa a un de cada quatre. A més a més, aquest 23% suposa un rècord històric en el registre del CEO, superant el 21,2% de catalans que van citar l'accés a l'habitatge en l'estudi de la tardor del 2007, just en plena bombolla del totxo.
L'accés a l'habitatge tot just era citat pel 4% dels catalans com a principal problema el març del 2022 i des d'aleshores el volum s'ha disparat, coincidint amb l'espiral alcista de preus sobretot del lloguer i les creixents mobilitzacions per demanar-ne una major regulació que en provoqui rebaixes.
A més a més, els votants de tots els partits citen l'habitatge com a primer problema, amb l'excepció dels d'extrema dreta -Vox i Aliança- i el PP, que es decanten per la immigració (38% en el cas de Vox i 32% en el d'Aliança) o la inseguretat ciutadana en el PP (15%). En canvi, sí que el citen el 40% dels electors de Comuns Sumar, el 34% dels de la CUP, el 31% dels del PSC o el 25% dels d'ERC.
El nou Baròmetre del CEO apareix quan falten tot just nou dies per a una nova mobilització per reclamar la rebaixa dels lloguers, en aquest cas d'abast estatal. La manifestació arriba després que el 23 de novembre 170.000 persones es manifestessin a Barcelona per exigir la rebaixa dels arrendaments, en una protesta històrica. Paral·lelament, les darreres dades mostren com el preu dels nous contractes de lloguer està començant a baixar gràcies a la regulació.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.