Público
Público

POLÍTICA DE LA GENERALITAT Pere Aragonès: "Aquest país s'ha d'autogovernar"

El conseller d'Economia i principal representant d'ERC al Govern de la Generalitat fa seu el llenguatge de l'Executiu espanyol per explicar els objectius i propostes d'actuació del seu Departament i afirmar al mateix temps que l'Estat s'equivoca si pensa en un bescanvi de renúncia al dret d'autodeterminació per "unes dècimes d'IRPF"

El vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, en la seva intervenció al dinar-col·loqui convocat per la Cambra de Barcelona / EFE Quique García

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha adreçat als empresaris convocats per la Cambra de Comerç amb voluntat de transmetre confiança i tranquil·litat. Els ha assegurat que a Catalunya "avui podem donar per superada la crisi" econòmica global que als Estats Units va començar amb la fallida de Lehman Brothers.

Ha parlat de l'existència d'una recuperació "molt vigorosa", amb xifres de creixement per sobre del tres per cent i ha pronosticat que l'any que ve l'atur se situarà per sota del deu per cent.

I al mateix temps, en clau política, ha confirmat que la Generalitat enviarà representació a la reunió de la Comissió de Finançament Autonòmic, tal com ho havia anunciat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, apostant d'aquesta manera per la participació en un àmbit de diàleg no bilateral.

El conseller ha precisat que no es tracta del Consell de Política Fiscal i  Financera, sinó d'un "grup de treball" al qual tenen previst assistir per reclamar deutes pendents. "S'equivoca l'Estat si pensa que bescanviarem el dret a l'autodeterminació per unes dècimes d'IRPF", ha afirmat, després d'haver proclamat que Catalunya "s'ha d'autogovernar". "Volem tota la llibertat i per tant tota la responsabilitat". Autogovern "acompanyat de negociació política que reconegui el dret d'autodeterminació", ha precisat, i ha fet seu també, amb una altra interpretació la idea reiterada per Pedro Sánchez sobre la necessitat d'una crida a les urnes per resoldre el conflicte. "Només votant ens entendrem", ha dit.

No ha parlat de mobilitzacions ni de cap recurs a la unilateralitat. Tampoc del Consell de la República. "S'ha parlat molt de República", ha assenyalat, però ha preferit posar en valor el "republicanisme", per insistir a continuació en les condicions materials necessàries per a que les persones i els agents econòmics puguin exercir la "llibertat".

Ha descrit els objectius del Govern en tres eixos: cohesió social, "prosperitat" i "governança de qualitat", i ha insistit més d'un cop en la necessitat de millora del poder adquisitiu dels salaris, perquè el "baix nivell d'atur deixi de ser sinònim de pobresa".

"La igualtat d'oportunitats només es pot aconseguir amb fraternitat", ha proclamat davant d'un públic format bàsicament per empresaris i càrrecs de l'Administració, però entre el qual també es trobaven els secretaris generals de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros.

Deutes pendents

Pere Aragonès ha concretat d'altra banda els pagaments que espera rebre del govern central i que pensa plantejar en la primera reunió de la Comissió Mixta Estat-Generalitat en matèria de finançament. "No podem esperar més", ha afirmat en relació les inversions pendents, que ha xifrat en 759 milions d'euros, a banda d'uns altres 2.950 milions de disposició addicional i d'una partida de deute acumulat de 583 milions amb el departament d'Interior, pel finançament dels Mossos d'Esquadra.

Ha manifestat el propòsit de fer funcionar "una agència tributària eficient", "amb les eines que tenim", ha dit, i ha assenyalat la necessitat de "premiar als que compleixen i castigar als que no ho fan". 

A preguntes dels assistents sobre l'anunciada pujada de l'IRPF per les rendes més altes, el conseller d'Hisenda ha assenyalat que potser no caldria amb un combat més estricte del frau fiscal, però que a banda d'això no pot ser que determinats ingressos per rendes del treball estiguin més gravats que altres per rendes del capital.

"Un Estat emprenedor"

"Si no volem competir amb salaris baixos ho hem de fer amb formació i amb transferència tecnològica", ha dit, i en aquest sentit ha plantejat "tres reptes immediats", "tres propostes d'actuació":

La millora de la formació dels nens des més petits, que avui recau sobre les administracions locals. La formació contínua dels treballadors, amb la creació d'un nou model de centres de formació professional. I una aposta per "afavorir la cultura del risc".

En relació a aquesta darrera proposta ha afirmat que cal "un Estat que doni cobertura", "un Estat emprenedor" i ha anunciat la transformació de l'Institut Català de Finances en una banca pública industrial, que lideri apostes estratègiques.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?