Público
Público

Puigdemont assenyala que els responsables de l'operatiu antigihadista del 17A són "a la presó" i "arxivant papers"

El president de la Generalitat ho recorda el mateix dia que el CNI ha reconegut que va tenir contactes amb el cap de la cèdula terrorista que va atemptar a la Rambla. La vista del tribunal belga que ha de decidir sobre la petició d'extradició a Espanya de Puigdemont i els quatre consellers que l'acompanyen a Brussel·les se suspèn i es reprendrà el 4 de desembre

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb el conseller d'Interior, Joaquim Forn, i l'exmajor dels Mossos, Josep Lluís Trapero, en compareixença aquest agost, després dels atemptats gihadistes. EFE/Marta Pérez

públic

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assenyalat aquest divendres que aquells "que van dirigir de forma impecable" l'operatiu del Govern català posterior als atemptats terroristes del mes d'agost a la Rambla de Barcelona i a Cambrils "són avui a la presó i arxivant papers per no passar pel tub del bloc del 155". Puigdemont s'hi ha referit el dia que es compleixen tres mesos dels atemptats. I el mateix dia que el CNI ha reconegut que va mantenir contactes amb el suposat cap de la cèdula gihadista que va cometre la matança, l'imam de Ripoll Abdelbaki es Satty.

En diverses piulades consecutives a Twitter, Puigdemont ha recordat també que justament avui s'han publicat informacions que confirmen les "sospites" del Govern que l'imam de Ripoll va ser confident del CNI com a mínim entre el 2010 i el 2014, mentre era a la presó a Castelló. Altres informacions asseguren que aquesta col·laboració amb els serveis secrets espanyols es mantenia en la data dels atemptats a Catalunya. I el propi CNI ha reconegut que va "mantenir contactes" amb Abdelbaki es Satty -que va morir per una explosió de butà a Alcanar el dia abans dels atemptats-.

"És un fet tan extremadament greu, que a l'Estat espanyol segur que no comporta cap dimissió, ni querella ni presó", ha lamentat Puigdemont. El portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha rebutjat respondre a les preguntes de la premsa sobre la relació del CNI amb l'imam de Ripoll, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Puigdemont ha acompanyat una de les seves piulades amb una imatge d'ell mateix flanquejat pel conseller d'Interior, Joaquim Forn, i l'exmajor dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero, que va dirigir l'operatiu policial que va desarticular la cèdula gihadista en tot just 48 hores. Forn està en presó preventiva juntament amb altres membres del Govern, acusat de rebel·lió per la declaració d'independència del 27-O. Trapero va ser fulminantment destituït del seu càrrec pel Govern central, en la primera mesura que va aplicar el ministeri de l'Interior després de l'aplicació de l'article 155. 

El ple per la petició d'extradició, al desembre

També aquest divendres s'ha ajornat el ple del tribunal belga que ha de decidir sobre la petició d'extradició a Espanya de Puigdemont i els quatre consellers que l'acompanyen a Brussel·les -Toni Comín, Lluís Puig, Clara Ponsatí i Meritxell Serret-, tots ells imputats per l'Audiència Nacional de diversos suposats delictes -incloent-hi el de rebel·lió- per la declaració d'independència, en la mateixa causa per la qual és en presó preventiva la resta de l'Executiu. El tribunal belga ha suspès la vista a petició dels advocats de la defensa, que han demanat més temps per preparar les seves al·legacions, i es reprendrà el 4 d'octubre, segons ha informat l'advocat dels imputats Jaume Alonso Cuevillas. La Fiscalia demanarà executar l'ordre europea de detenció, però no per l'únic delicte pel qual s'executaria de forma automàtica, el de prevaricació.

L'advocat ha explicat, en declaracions a la premsa, que el fiscal ha descartat que es pugui extraditar Puigdemont i els consellers de Brussel·les pel delicte de rebel·lió -que no està contemplat en el codi penal belga-, així com que tampoc es pot haver produït cap delicte de corrupció. En l'ordre europea de detenció que va emetre l'Audiencia Nacional, la jutge Carmen Lamela va especificar els suposats delictes de corrupció, contemplat en un llistat que comporta l'extradició immediata.

Cuevillas ha recordat que, per cursar una extradició des de Bèlgica, cal que els suposats delictes estiguin penats en la legislació belga. Ha afegit que el Fiscal només contempla en aquest sentit el possible delicte de "coalició de funcionaris".

Hores abans de l'inici de la vista, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el primer ministre belga, Charles Michel, han mantingut una reunió a Göteborg, coincidint amb la Cimera Social que se celebra a la ciutat sueca. Michel ha declinat pronunciar-se sobre el cas, apel·lant a la "separació de poders". 

En contrast, el ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, ha donat per fet que Puigdemont serà encarcerat, quan ha afirmat que la presó a la qual "s'enviarà" el president català "reuneix totes les comoditats". Dastís ha fet aquestes declaracions en roda de premsa a Madrid, preguntat pel fet que la fiscalia belga s'hagi interessat per les condicions de la presons espanyoles. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?