Público
Público

Rajoy i l'IPC condemnen funcionaris i pensionistes a tenir menys diners

La inflació ha crescut gairebé cinc cops més que les pensions i un 20% més que el sou dels funcionaris el 2017. Més de dotze milions de persones han vist reduïda la seva capacitat adquisitiva. La situació es repetirà el 2018.

Manifestants de la Marea Pensionista de l'Hospitalet de Llobregat, davant la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. / Begoña Fuentes

jorge otero

L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha tancat l'any 2017 en l'1,2%, la taxa d'inflació més baixa de l'any. Però aquesta dada no pot amagar una crua realitat per a 12 milions de persones: funcionaris i pensionistes han vist com perdien poder adquisitiu de forma alarmant al llarg de l'any que és a punt de concloure. Els primers han perdut en aquest 2017 dues dècimes de poder de compra després de veure com els seus sous només creixien un 1%. Pitjor els ha anat als pensionistes: les pensions només es van apujar d'un 0,25%, cinc vegades menys que la inflació.

La situació empitjora si es té en compte la mitjana anual de la inflació. El 2017 va ser de l'1,98%, vuit vegades més que l'increment de les pensions i el doble que l'augment del salari dels funcionaris. Afortunadament per al Govern de Mariano Rajoy, la dada que s'usa com a referència és la de la inflació de desembre: tot i que no pot treure pit, almenys pot maquillar l'enorme desfasament que existeix entre l'IPC i els ingressos d'una gran part de la població. No obstant això, l'Executiu del PP retorça les dades a la seva conveniència: el 2016 la inflació mitjana va ser negativa, el -0,2%, i el Govern es va agafar a aquesta dada per justificar que els pensionistes no havien perdut poder adquisitiu quan en realitat sí ho havien fet.

Els pensionistes porten anys amb les pensions pràcticament congelades -des l'1 de gener del 2014 les pensions han augmentat només un 0,25% cada any- i per segon any consecutiu perden bastant poder adquisitiu, una tendència que, segons molts experts, es mantindrà durant molts anys. Els anys 2014 i 2015 els pensionistes no van perdre poder de compra perquè la inflació va ser negativa el 2014 (-1%) i es va quedar al 0% el 2015. Però ja el 2016 la inflació va arribar a l'1,6%, més de sis cops més que l'increment de les pensions, i el 2017 ha tornat a passar el mateix.

Els funcionaris també perden poder adquisitiu per segon any consecutiu: el 2016 el seu sou només va créixer un 1%, i ja van perdre sis dècimes de capacitat de compra.

Aquesta situació es repetirà el 2018. Les previsions de les majoria dels analistes apunten que en l'any que és a punt de començar la inflació se situarà entre l'1% i l'1,5%. El Govern central ja ha anunciat que només apujarà les pensions un 0,25% -serà el cinquè any consecutiu-, amb la qual cosa condemna els pensionistes a tenir menys diners a les seves butxaques. Un exemple: en els últims quatre mesos el rebut de la llum va augmentar deu euros al mes; amb la pujada de l'0,25% la pensió mínima de jubilació per als menors de 65 anys amb cònjuge a càrrec pujarà dels 737,5 euros al mes per catorze pagues fins als 739,5 euros -amb prou feines 2 euros-, i les dels menors de 65 anys sense cònjuge ascendiran a 598 euros, enfront dels 596,5 euros al mes actuals.

Tampoc els ha anat millor a la resta dels treballadors. La pujada salarial en conveni va ser el 2017 de l'1,43%, dos punts per sobre de la inflació interanual de desembre, però si s'atén a la inflació mitjana, llavors la major part dels treballadors també han perdut capacitat adquisitiva, gairebé mig punt .

Només els 500.000 treballadors que a Espanya cobren el Salari Mínim Interprofessional (SMI) han guanyat amb la situació: el 2017 el SMI es va apujar d'un 8% i l'any que ve ho farà d'un 4%. Però són només una minoria, la majoria segueix perdent amb la inflació.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?