Público
Público

Reapareix la llúdriga a la capçalera del riu Anoia després de dècades desapareguda

La descoberta de l'animal referma la lluita de l'Ajuntament de Jorba en contra les línies d'alta tensió projectades

20/02/2024 - El biòleg Eudald Pujol i l'alcaldessa de Jorba, Pilar Queralt, al riu Anoia al seu pas pel municipi.
El biòleg Eudald Pujol i l'alcaldessa de Jorba, Pilar Queralt, al riu Anoia al seu pas pel municipi. Mar Martí / ACN

La llúdriga ha tornat a aparèixer a la capçalera del riu Anoia, al terme municipal de Jorba -a la comarca del mateix nom-, després de dècades sense detectar-ne cap exemplar. En concret, s'han observat a través de càmeres de fototrampeig dos exemplars adults i una cria. Això demostra, segons el biòleg Eudald Pujol, que "en algun lloc proper, aquests animals estan criant".

El descobriment l'ha fet Pujol mentre estava fent un estudi per l'Ajuntament de Jorba per conèixer l'impacte ambiental que tindria la instal·lació de les línies d'alta tensió del projecte Matacan Solar. Ara, el consistori té un argument més per oposar-s'hi: "Això referma la nostra intenció de reclamar que aquestes línies, com a mínim, vagin soterrades", defensa l'alcaldessa, Pilar Queralt.

La llúdriga era una espècie que es considerava extingida al tram nord del riu Anoia. El biòleg Eudald Pujol ha explicat a l'ACN que era un mamífer que "feia moltes dècades que es considerava desaparegut en aquesta zona". Ara, en canvi, la detecció dels exemplars adults i la cria referma la idea que la llúdriga "s'ha tornat a establir al riu Anoia".

La reaparició de la llúdriga es deu "a la millora de l'estat ecològic del riu"

Segons Pujol, això es deu, en gran part, "a la millora de l'estat ecològic del riu". Fa un any, la mateixa espècie va reproduir-se al riu Mogent, un afluent del Besòs, per primer cop en quatre dècades.

El biòleg explica que les llúdrigues s'alimenten principalment de peixos i crancs de riu. En aquest sentit, exposa que al riu Anoia, a diferència del que passava fa uns anys, "cada cop s'hi observen més peixos i això té una vessant positiva en la resta de l'ecosistema". De fet, a banda de les llúdrigues, Pujol diu que també s'hi veuen cada cop més bernats pescaires i blauets.

Línies d'alta tensió

La descoberta de les llúdrigues ha donat un argument més a l'Ajuntament de Jorba en la seva lluita contra les línies d'alta tensió que hi ha projectades al seu terme municipal i que formen part del projecte Matacan Solar. Es tracta d'un parc solar de més de 50 hectàrees que afecta els municipis de Sant Martí de Tous i Jorba. A Jorba, però, la major afectació és la línia d'evacuació projectada, que travessa el municipi de punta a punta, i amb dues torres d'alta tensió que s'ubicarien a la vora del riu.

L'alcaldessa de Jorba, Pilar Queralt, diu que fa anys que el municipi treballa per la "recuperació ecològica" de tot el seu entorn i la reaparició de la llúdriga n'és un exemple. "Això ens referma en la nostra intenció de demanar que les línies d'alta tensió siguin, com a mínim, soterrades i que malmetin el nostre entorn el menys possible i que també destorbin el menys possible la biodiversitat que tenim".

De la seva banda, el biòleg Eudald Pujol explica que, a part de l'afectació que pugui tenir en la població de llúdrigues, les torres de molt alta tensió sí que podrien afectar el falcó pelegrí i el ducs que "apareixen de tant en tant en una zona de petits penya-segats de Jorba". Pujol diu que aquestes línies comporten un perill per aquests animals per risc que tenen de col·lisió o també per electrocució.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?