Este artículo se publicó hace 2 años.

"Sense governs que qüestionin el sistema econòmic, la lluita contra el canvi climàtic està condemnada al fracàs"

"Sense governs que qüestionin el sistema econòmic, la lluita contra el canvi climàtic està condemnada al fracàs"
Miguel Pajares, autor de 'Bla-bla-bla. El mite del capitalisme ecològic'. Marc Font

Barcelona-

Publicidad

Comenta que l'emergència climàtica és l'amenaça més gran que la humanitat té. En som conscients?

"L'emergència climàtca és gairebé una amenaça existencial per a l'espècie humana"

Ja portem tres dècades amb cimeres climàtiques, on s'arriba a acords que posteriorment són vulnerats sistemàticament i que, fins ara, no han servit per reduir les emissions, ni el consum de combustibles fòssils, l'agricultura industrial o la desforestació. Què falla?

Publicidad

"No es pot fer la transició energètica mantenint el sistema econòmic tal com el tenim"

Estem en un moment en què abunden els suposats compromisos climàtics, tant de governs com de grans empreses, però al llibre qüestiona que realment serveixin per afrontar el problema, en ajornar la reducció d'emissions. Podríem considerar aquests compromisos com a 'greenwashing'?

Publicidad

… Quan és el que cal.

A la pràctica és un enfocament perillós perquè sembla que fan alguna cosa quan simplement ajornen el problema i, per tant, l'agreugen?

"El 'retardisme' és encara més perillós que el negacionaisme, perquè ens distreu i ens treu força per plantejar una lluita climàtica"

Com defensa el divulgador Andreu Escrivà, el concepte de sostenibilitat s'ha buidat de contingut?

"Cal exigir als governs compromisos de reduccions d'emissions, res de compensacions o zero net"

Publicidad

Fins a quin punt és factible avançar cap a una reducció de les emissions que significa trencar amb el sistema econòmic actual en un món on les grans transnacionals tenen més poder que molts estats i no volen renunciar als seus beneficis?

"Es tracta de produir aquelles coses que responguin a necessitats reals de la població"

Publicidad

Entre la pandèmia, la guerra a Ucraïna i la inflació, la qüestió climàtica ha perdut centralitat política i ciutadana?

La recuperació post pandèmica ha provocat una acceleració de les emissions i del consum de combustibles fòssils, no sé si una mica del pal última festa abans que la seva producció comenci a caure de manera significativa, cosa que arribarà.

Publicidad

"El decreixement o l'organitzem, planifiquem i comencem a fer o arribarà de cop"

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors