Público
Público

Sis propostes per descobrir el Tarragonès, l'essència del passat romà a Catalunya

De les runes romanes de l'antiga Tàrraco a les joies medievals del riu Gaià o l'art de la pedra seca, i tot amb la Costa Daurada de fons

L'Amfiteatre de Tarragona - De Bernard Gagnon - Trabajo propio, CC BY-SA 3.0/Wikimedia commons

Judit Castaño

El Tarragonès és una de les tres comarques que formen el Camp de Tarragona, juntament amb el Baix i l'Alt Camp. Més enllà del patrimoni monumental romà i museístic de la capital, Tarragona, i d'alguns municipis del seu voltant, com Roda de Barà o Constantí, també amaga un passat medieval que podem veure passejant pels carrers dels nuclis antics d'Altafulla o Creixell; o els castells del Catllar, el dels Icart, a Torredembarra, o el de Tamarit, d'estil romànic.

Pels amants de la natura i del senderisme, el Tarragonès amaga uns espais naturals on passejar i anar en bicicleta com els Aiguamolls de Torredembarra, els de la desembocadura del Gaià, els de Tamarit-Punta de la Móra, a Tarragona, o la Sèquia Major, a Vila-seca. A més, els quilòmetres de platges de la Costa Daurada converteix la comarca en un destí estiuenc perdilecte.

Si ets un boig de la cultura popular, Santa Tecla, patrona de Tarragona, és una de les festes més esperades de l'any, juntament amb La Mercè de Barcelona. A banda de ser l'essència del passat romà a Catalunya, també és l'essència del món casteller. La capital té fins a quatre colles castelleres:  els Xiquets de Tarragona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau.

Et deixem 7 propostes per descobrir tots els racons del Tarragonès.

Tàrraco, el passat romà més viu de Catalunya

Durant l'època romana, Tarragona, aleshores sota el nom de Tàrraco, va ser una de les ciutats més importants d'Hispània. Encara a dia d'avui, cada vegada que es fan obres a la ciutat apareixen restes romanes. Algunes s'han conservat en molt bon estat i es poden visitar, com l'Amfiteatre romà, el Circ romà, la Necròpolis Paleocristiana -un conjunt d'estructures funeràries-, el Fòrum romà o les imperioses muralles que rodegen part del nucli antic de la ciutat. Un conjunt històric i artístic declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

https://twitter.com/TGNturisme/status/1697865702005199219

L'aqüeducte de les Ferreres -també conegut com el Pont del Diable- mereix una menció especial. Es troba a les afores de Tarragona, a mig camí de la carretera N-240 direcció Lleida. Està construït amb dues files d'arcs, una inferior d'11 i una superior de 25 que permeten que l'aigua salvi el desnivell de la vall. Té una llargada de 217 metres i una alçada de 27 metres.

A banda del patrimoni monumental, la ciutat ofereix un ampli ventall d'activitats museístiques al Museu Nacional Arqueològic o el Museu d'Art Modern de Tarragona, així com el Museu Diocesà, on s'accedeix a través del claustre de la catedral de la ciutat, un altre imprescindible. Abans de marxar, és d'obligada parada el balcó del Mediterrani -al capdamunt de les Rambles- i fer-se una foto amb el mar i l'amfiteatre de fons, una de les postals més boniques de Tarragona.

Més enllà de Tàrraco

El passat romà és present a tot el Tarragonès, no només a la capital, i, entre moltes altres mostres, en destaquen la vil·la romana de Centcelles, situada a Constantí, o la vil·la dels Munts, a Altafulla, i l'Arc de Berà, a Roda de Berà, tots dos declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

https://twitter.com/costadauradatur/status/1686757550924955648

Ens aturem a vil·la romana dels Munts, una de les vil·les aristocràtiques més ben conservades de la Hispània romana. Va ser construïda al segle I, durant l'època de l'emperador Claudi. En el conjunt es poden distingir clarament tres parts: la zona residencial, les termes i els edificis dedicats a les tasques agrícoles i artesanes. Moltes de les pecesmosaicsescultures i pintures trobades al jaciment es conserven actualment al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Es pot visitar.

La Costa Daurada més desconeguda

El Tarragonès té quilòmetres i quilòmetres de platges que, juntament amb les del Baix Camp i Baix Penedès, conformen la Costa Daurada. Les més populars s'omplen de turistes que venen d'arreu del món a gaudir de les vacances d'estiu.

Ara bé, n'hi ha que no són tant conegudes, ideals per passar-hi el dia. Són les de Torredembarra i Creixell, a l'espai natual dels muntanyans; la de Tamarit, al terme d'Altafulla; i les de Salou, que tot i ser un destí molt turístic, té cales més tranquil·les i allunyades, com la platja dels Capellans, la de Llenguadets, la Llarga, la Penya Tallada,  la Font, la Vinya i la dels Crancs.

El Tarragonès també és cultura popular, sobretot a Tarragona, que cada setembre s'engalana per celebrar les festes de Santa Tecla, patrona de la ciutat i una explosió de cultura popular en tots els sentits. Declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional, la Festa Major de Tarragona ofereix un ampli programa d'activitats, com ara la diada castellera, el ball de Diables, el Magí de les Timbales, els gegants, els nans, el ball de l'Àliga, les cercaviles, les tronades, la processó o el ball de bastons. Són 10 dies de festa i música.

Un dels moments més esperats és la Baixada de l'Àliga. La nit del 21 de setembre, des del Pla de la Seu, l'Àliga, els Gegants Vells, el Lleó, la Mulassa i els Gegants Moros baixen per les escales de la catedral envoltats de milers de persones que ballen al ritme dels timbalers i grallers de les diferents entitats.

Vespella de Gaià i Roc de Sant Gaietà, dos pobles singulars

El Tarragonès és una comarca que sorprèn. Amaga dos pobles poc coneguts, però molts singulars: Vespella de Gaià i Roc de Sant Gaietà. El primer, amb només 410 habitants, és conegut com el poble artístic, ja que és un museu a l'aire lliure. Entre els carrers i places del municipi podem trobar fins a nou escultures diferents, obres d'artistes contemporanis que estimulen la creativitat i imaginació.

El segon, Roc de Sant Gaietà, és una pintoresca urbanització de Roda de Barà construïda entre els anys 1964 i 1972, promoguda per Gaietà Bori Tallada, René Vandemeuter i Pere Sureda. Tots tres, van dissenyar una poblet de pescadors amb edificis ornamentats seguint estils arquitectònics antics.

La ruta de La Secuita

El Tarragonès també ofereix desenes de rutes per fer en família, amics o solitari. Una d'elles és la ruta senyalitzada de La Secuita, que transcorre pel municipi i travessa les quatre nuclis: La Secuital'ArgilagaVistabella i les Gunyoles. En aquest itinerari es poden veure masos i camins envoltats de conreus més típics d'aquesta zona: vinya, garrofers, oliveres, avellaners i cultius hortícoles.

Un altre element característic del paisatge són les construccions de pedra seca, com ara els marges o les cabanes que podem trobar a la vora d'alguns camins o en algunes parcel·les

¿Te ha resultado interesante esta noticia?