Barcelona
A Catalunya existeixen 27 espècies en perill crític i 84 en perill d'extinció. Ho sosté l'estudi L'Estat de la biodiversitat a Espanya, elaborat pel Centre per a la Supervivència de les Espècies de la Macaronesia i el Comitè Espanyol de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).
El document detalla que el grup taxonòmic més amenaçat és el dels artròpodes, amb 33 espècies, seguit dels taurons i les rajades amb 26, i les plantes amb 14. Pel que fa a les ubicacions, identifica sis punts calents de biodiversitat críticament amenaçada: el delta de l'Ebre, el Parc Natural de la Serra del Montsant, el Parc Natural del Montseny i algunes zones del Parc Natural del Cap de Creus i del Parc Natural de l'Alt Pirineu.
Les 27 espècies catalogades com a perill crític segons la Llista vermella de la UICN representen un 0,29% del total d'espècies presents a Espanya, i un 14% de les espècies en perill crític. Com a exemples, entre les espècies en aquest perill crític d'extinció a Catalunya es troben el tritó del Montseny, la nacra o el turó.
L'informe s'ha fet públic avui a tot l'Estat amb motiu del Dia Internacional de la Diversitat Biològica. En concret, xifra en 193 les espècies que es troben en perill crític d'extinció, 418 en perill i 498 vulnerables a escala espanyola.
Suposa un salt endavant pel que fa al coneixement real de la situació de risc en què es troben moltes espècies, puix pren com a base una "preocupant llista d'espècies amenaçades". El treball ha permès unificar les dades i els criteris científics existents per millorar la informació científica disponible i harmonitzar els indicadors de pèrdua de biodiversitat de les diferents administracions i entitats implicades en la defensa del medi natural.
Un projecte educatiu de ciència ciutadana
L'estudi s'ha fet en col·laboració amb la Fundació Barcelona Zoo, que al seu temps durà a terme un projecte educatiu de ciència ciutadana a través de l'aplicació iNaturalist. L'objectiu és conscienciar i incrementar la sensibilitat de la ciutadania i implicar-la en la recollida de dades. Es tracta d'informacions que seran de màxima utilitat perquè els investigadors estableixin futurs plans de conservació.
¿Te ha resultado interesante esta noticia?
Comentarios
<% if(canWriteComments) { %> <% } %>Comentarios:
<% if(_.allKeys(comments).length > 0) { %> <% _.each(comments, function(comment) { %>-
<% if(comment.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= comment.user.firstLetter %>
<% } %>
<%= comment.user.username %>
<%= comment.published %>
<%= comment.dateTime %>
<%= comment.text %>
Responder
<% if(_.allKeys(comment.children.models).length > 0) { %>
<% }); %>
<% } else { %>
- No hay comentarios para esta noticia.
<% } %>
Mostrar más comentarios<% _.each(comment.children.models, function(children) { %> <% children = children.toJSON() %>-
<% if(children.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= children.user.firstLetter %>
<% } %>
<% if(children.parent.id != comment.id) { %>
en respuesta a <%= children.parent.username %>
<% } %>
<%= children.user.username %>
<%= children.published %>
<%= children.dateTime %>
<%= children.text %>
Responder
<% }); %>
<% } %> <% if(canWriteComments) { %> <% } %>