Moviment Sumar es desplega com a partit i assumeix les primàries en la unitat de l'esquerra
Lara Hernández i Carlos Martín es convertiran en els líders orgànics de la formació, mentre que Yolanda Díaz se situa com el seu principal referent polític

Madrid-
Moviment Sumar ja és una organització política formalment constituïda i té un full de ruta amb la qual encarar el pròxim cicle polític. Aquest dissabte el partit ha conclòs la fase de la seva assemblea destinada a triar als membres del denominat Grup de Coordinació (el màxim òrgan de decisió entre assemblees) i a rematar els documents polítics i organitzatiu que orientaran la seva acció.
A Rivas, feu municipalista de l'esquerra madrilenya, Moviment Sumar ha acabat aquest dissabte un procés constituent que, en realitat, s'ha estès durant pràcticament un any (el partit va celebrar una assemblea al març de 2024, però el complex cicle electoral del passat any i el cas Errejón va postergar la culminació d'aquest procés).
L'assemblea no s'ha caracteritzat per una competència interna a l'hora de definir qui seran els màxims responsables de la formació. En un inici hi havia dues candidatures: la favorita, de la qual formen part Yolanda Díaz i els principals dirigents de l'espai polític en els últims anys; i una alternativa impulsada des de Illes. No obstant això, aquesta última no ha aconseguit finalment reunir els avals suficients per arribar viva a la votació.
Els gairebé 500 delegats cridats a votar en aquesta assemblea han ratificat la llista liderada per Lara Hernández, Carlos Martín i Yolanda Díaz. Els dos primers seran pròximament triats com a membres de la Coordinadora General (la màxima representació en l'executiva), mentre que la vicepresidenta estatal serà designada com la secretària de relacions institucionals per enfortir el seu paper com a líder de l'espai polític de Sumar en el Govern de coalició.
La candidatura ha estat avalada pel 93,04% dels vots dels delegats. El document polític ha estat aprovat pel 97,6% i el document organitzatiu, pel 95,7%.
Díaz no ha acudit aquest dissabte a la primera jornada de l'assemblea, però intervindrà en l'acte polític que aquest diumenge tancarà el conclave en el teatre Alcázar de Madrid. Respecte al full de ruta polític i a la configuració organitzativa recollida en els dos principals documents debatuts i votats, destaca l'apel·lació directa a la unitat de l'esquerra i al paper que Moviment Sumar ha de jugar en aquest procés.
Un enteniment "sense a priori" i el sistema de primàries
La necessitat d'articular aliances d'esquerres ja formava part del document polític que el partit va esbossar de cara a aquesta assemblea, però durant el debat s'ha aprovat una resolució que reforça i aterra en alguns punts aquesta màxima.
"El conjunt de forces que vam ser capaces de construir la coalició estem cridades a l'entesa. Aquest entesa ha de donar-se sense a priori, respectant la pluralitat d'identitats i garantint l'autonomia política com a base per a la construcció d'acords", recull el text.
"Per això", prossegueix la resolució, "hem d'avançar en fórmules noves que respectin la força territorial de les diferents iniciatives, els processos de confluència que ja s'han donat al nostre país i ja estan funcionant amb èxit i les forces d'àmbit estatal que formen o han format part de la coalició Sumar".
En els documents aprovats no es fa cap esment exprés a cap dels partits que Moviment Sumar considera eventuals aliats en aquesta confluència que aspiren a construir, però hi ha algun detall revelador.
En el document organitzatiu, per exemple, es recull que "si bé els acords relacionats amb aquests processos es desenvoluparan sense a prioris, buscant processos de confluència i unitat, sí que creiem important indicar que Moviment Sumar promourà que aquests processos s'abordin amb sistemes de primàries, amb regles inclusives i obertes a la societat civil".
Tant Podemos com Esquerra Unida han assenyalat les primàries com l'única forma possible de teixir confluències de cara al futur, i incorporar aquest assumpte al document organitzatiu (que fixa els mètodes de relació de Moviment Sumar amb la resta d'actors polítics) no és una casualitat.
Més enllà de les aliances en el si de l'esquerra alternativa, l'assemblea ha aprovat resolucions que tenen a veure amb qüestions programàtiques. En aquest sentit, l'organització abanderarà mesures com "continuar avançant fins a la jornada laboral de 32 hores setmanals".
També que "les grans empreses amb beneficis hauran de repartir-ne un percentatge entre els seus treballadors i treballadores". En aquesta resolució, que inclou un total de 15 mesures, s'inclouen, a més, iniciatives ja conegudes i defensades pel conjunt de la coalició de Sumar, com la prestació universal per fill a càrrec o la prohibició de compravenda d'habitatge per especular.
L'assemblea conclourà aquest diumenge amb un acte polític en el qual, al costat de Díaz, hi participaran Ernest Urtasun (ministre de Cultura i membre de Moviment Sumar), Verónica Martínez Barbero (coordinadora general de Sumar Galícia i portaveu del Grup Parlamentari de Sumar al Congrés), les organitzacions sindicals i altres partits, també de l'àmbit europeu.
Moviment Sumar s'erigeix així com un altre partit en l'àmbit d'una esquerra alternativa que té el desafiament d'afrontar una nova reorganització del seu espai en un context marcat internament per les batalles orgàniques i davant el clar avanç de l'onada reaccionària.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.