Público
Público
ELECCIONS AL PARLAMENT

Referèndum abans del 2025, rescat social i control democràtic de l'economia, grans propostes de la CUP pel 14-F

La formació de l'esquerra independentista presenta les seves grans línies polítiques per a les eleccions al Parlament i advoca per garantir uns serveis "100% públics", nacionalitzar sectors estratègics, establir una renda bàsica universal i celebrar un nou referèndum en la propera legislatura. "Assumirem totes les responsabilitats que calgui per fer efectiu el dret a l'autodeterminació amb la desobediència", afirma Carles Riera. 

Eulàlia Reguant en l'acte de la CUP 'Un nou cicle'.
Eulàlia Reguant i Montserrat Vinyets l'acte de la CUP "Un nou cicle". CUP

La denúncia de la repressió –"la que ve de l'Estat i la que ve d'aquí [la Generalitat]"-, les crítiques a ERC i JxCat per practicar "autonomisme" i per les constants "lluites partidistes" al Govern i, sobretot, l'aposta per celebrar un nou referèndum d'autodeterminació durant la propera legislatura, per portar a terme un programa de rescat social i per "democratitzar l'economia" han marcat l'acte en què la CUP ha presentat les seves propostes polítiques per a les eleccions al Parlament del 14 de febrer. Celebrat al recinte de la fàbrica Fabra i Coats, l'esdeveniment -amb el títol "Un nou cicle- ha servit per constatar que la formació de l'esquerra independentista manté els seus eixos històrics -independència, feminisme, ecologisme i socialisme-. I que, probablement, fins als comicis s'incidirà molt en les propostes socials i econòmiques, arran de l'increment de la precarietat que ha provocat la pandèmia de Covid-19.

Amb un format coral -hi han intervingut regidors, diputats, membres del secretariat nacional i antics càrrecs que sonen per encapçalar la candidatura-, ha estat el diputat al Parlament Carles Riera l'encarregat de cloure'l, comprometent-se a celebrar "un referèndum que faci efectiva l'autodeterminació abans del 2025", a banda de "guanyar l'amnistia" pels presos i represaliats polítics. De fet, el diputat ha assegurat que "assumirem totes les responsabilitats que calgui pels drets socials i nacionals i fer efectiu el dret a l'autodeterminació amb la desobediència i per construir un país per a tothom amb un rescat social". Riera, que va encapçalar la llista cupaire a les eleccions del 21 de desembre de 2017, ha llançat crítiques a ERC i JxCat per portar el país a un "atzucac autonomista" a partir del seu "independentisme màgic".

Final de cicle polític

La CUP no ha amagat que considera que la política catalana ha arribat a un final de cicle i que els comicis han de servir per obrir-ne un de nou que permeti progressos a nivell nacional i social. En paraules de l'exregidora a Barcelona Maria Rovira, "sabem resistir, però volem persistir i passar a l'ofensiva " i es tracta d' "arrencar un nou cicle" per donar resposta "a la crisi social, econòmica i de cures". En aquest sentit, l'actual membre del secretariat nacional -l'executiva- de la formació, advoca per un "triple embat" que permeti un "control democràtic de l'economia" per tal que "estigui al servei de les persones"; per la "defensa de la vida", el que implica "posar la vida de les dones al centre" i també tenir en compte els límits ecològics del Planeta; i per un embat "per fer efectiu l'exercici de l'autodeterminació", bàsicament a través del referèndum.

La CUP aposta per garantir uns serveis "100% públics" i per la nacionalització dels sectors essencials i dels estratègics

A nivell econòmic, per exemple, la proposta política [vegeu document adjunt] planteja garantir que els serveis públics siguin "100% public en titularitat, gestio i provisio de serveis a la ciutadania", i alhora vol nacionalitzacions dels sectors "considerats essencials" i també dels que es considerin "estratègics". Mentre que a nivell de programa de rescat social les principals mesures són la renda bàsica universal i garantir "l'habitatge digne per a tothom", prohibint el desnonaments i ampliant el parc de pisos públics de lloguers, sobretot a través dels habitatges buits i d'aquells destinats fins ara a l'allotjament turístic. 

Eulàlia Reguant, exdiputada i també antiga regidora a Barcelona, ha posat també l'accent en l'àmbit econòmic per destacar que "hem vist com un sistema només regulat pels mercat no pot donar resposta a les necessitats de les comunitat". I ha proposat el feminisme i l'ecologisme com a respostes, a partir de mesures com una renda bàsica universal -que permetria la "responsabilitat col·lectiva de les cures"-, i el repartiment del treball –"volem treballar menys per treballar totes"-, a banda de la necessitat de "viure diferent" com a única opció per afrontar l'emergència climàtica.

A l'espera de determinar qui va a les llistes, hi hauria la possibilitat d'articular una confluència amb Guanyem i Anticapitalistes

La CUP encara no ha anunciat quines persones encapçalaran les seves llistes pel 14-F i, precisament, Reguant és un dels noms que sona com a hipotètica cap de llista. Paral·lelament, aquesta setmana ha transcendit que la formació estaria en converses amb l'espai municipalista de Guanyem -que té com a referent principal l'antiga alcaldessa de Badalona Dolors Sabater- per articular una confluència conjunta als comicis. Una altra formació que s'hi podria sumar seria Anticapitalistes, que fa tot just un any va deixar de formar part dels comuns.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?