Público
Público

CCOO commemora sis dècades de lluita "a l'ofensiva" per "defensar la democràcia i combatre la ultradreta"

El sindicat commemora sis dècades de vida erigint-se com un "actor protagonista" per la recuperació de drets

Les principals autoritats en l'aniversari de CCOO a la seu central del sindicat a Barcelona.
Les principals autoritats en l'aniversari de CCOO a la seu central del sindicat a Barcelona. Jordi Bedmar

CCOO commemora el 60è aniversari i la reinauguració de la seu de Via Laietana erigint-se com una eina "clau" per defensar la democràcia i com un "actor principal i protagonista de recuperació de dret". "Som un sindicat que vol fer un pas endavant, que està disposat a posar el cos per defensar la democràcia", ha dit el secretari general del sindicat, Javier Pacheco, que ha reivindicat que des del 1964 el sindicat s'ha sabut adaptar a diferents moments històriques. L'acte de celebració del seixantè aniversari del sindicat ha començat amb un minut de silenci en record de les víctimes de la dana, que va causar més de 200 morts al País Valencià.

Ha encetat l'acte el president del Govern, Salvador Illa, que ha defensat que és necessari apujar els salaris i també millorar els serveis públics "sobre la base d'un nou contracte social". Pel que fa al sindicat, el cap de l'Executiu ha destacat que "CCOO ha estat i és una de les organitzacions que millor ha vertebrat Catalunya i Espanya" i ha remarcat el paper dels sindicats en el manteniment de la democràcia.

Imatge de la celebració del 60è aniversari de CCOO.
Imatge de la celebració del 60è aniversari de CCOO. Aina Martí / ACN

El president del Govern ha remarcat que el context amb el qual va néixer el sindicat "no era gens fàcil" i ha subratllat que la tasca del sindicat continua avui dia en un context de canvis socials i tecnològics per millorar les condicions de la vida dels treballadors.

Alhora, la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha reclamat als sindicalistes que es "bolquin" per aconseguir que s'aprovi la reducció de jornada a 37,5 hores.

Entre els assistents, hi havia els expresidents de Catalunya, Pere Aragonès i José Montilla, el conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper, el secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, el secretari general del sindicat a tot l'Estat, Unai Sordo, els ex secretaris generals José Luís López Bulla, Joan Coscubiela i Joan Carles Gallego; el secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros i la secretària general d'USOC, Maria Recuero i desenes de delegats i militants del sindicat.

Al llarg de l'acte s'han vist imatges històriques del sindicat originari a l'assemblea de l'església de Sant Medir el 1964, en ple franquisme. En aquesta trobada van participar 300 treballadors de diferents sectors que van posar per escrit la reivindicació del salari digne i del dret de vaga com a mitjà de pressió.

Poc després, 9.000 treballadors ho van signar amb noms i cognoms, "sortint de la clandestinitat". "És una data de reconeixent dels homes i dones que van patir repressió, pressió, tortures, i cal reivindicar-los com a peça clau de la democràcia i les llibertats. De la lluita nacional i de classe, social i laboral sense discriminació de l'origen de les persones, en una Catalunya d'un sol poble", ha destacat la secretària d'Acció Sindical, Cristina Torre.

El secretari de CCOO estatal, Unai Sordo, ha destacat la lectura "terriblement intel·ligent" del moment social i econòmic i polític que van fer aquelles primeres comissions obreres apostant per reivindicacions materials i integrant-se al sindicat vertical franquista, creant una mobilització "basada en un motiu bàsic de viure millor que era incompatible amb el règim". Sordo ha advertit que, seixanta anys després, el "risc reaccionari del món és el més gran" des de la Segona Guerra Mundial davant de la classe obrera no es vertebra de la mateixa manera. "Avui la disputa és diferent, però sempre per organitzar majories socials per construir futurs desitjables que valguin la pena ser viscuts. En aquesta pugna, el sindicalisme de classe continua sent fonamental", ha dit.

Els sindicats CCOO i UGT van ocupar l'edifici el 1989 i el Ministeri de Treball va cedir-los l'ús per compensar el patrimoni sindical que es va expropiar durant el franquisme. Des del 2018, l'ús de l'edifici està cedit íntegrament a Comissions Obreres.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?