L'oposició colla el Govern del PSC al Parlament pel caos de Rodalies i Illa promet solucions
Mentre Paneque assenyala en el ple monogràfic els "punts crítics" per a millorar el servei, els grups parlamentaris critiquen la gestió "ineficient" de l'executiu i la desinversió "crònica" de l'Estat

Barcelona-
El Govern socialista s'ha quedat sol en el crispat ple monogràfic sobre la xarxa ferroviària de Catalunya que s'ha dut a terme aquest dimarts al Parlament. Tots els grups parlamentaris ―especialment, Junts, des de l'oposició, però també les formacions d'esquerres― han carregat contra l'executiu de Salvador Illa per la gestió "ineficient" de Rodalies i han denunciat la "desinversió crònica i premeditada" de l'Estat espanyol en el servei, en paraules del diputat juntaire Salvador Vergés.
Com en una olla a pressió, el president de la Generalitat i la consellera de Territori i portaveu de l'executiu, Sílvia Paneque, han suportat el xàfec, han admès que el sistema "no funciona" al nivell exigit, han desgranat els "punts crítics" que requereixen una intervenció immediata i s'han compromès a impulsar una "estratègia per a les pròximes dècades" que aporti les solucions i millores del servei ferroviari. "Entomem el problema", ha assegurat Illa.
El ple monogràfic ―forçat per ERC, els Comuns i la CUP― arriba després de setmanes de gran desgavell en la xarxa ferroviària catalana, amb incidències que afecten gairebé diàriament totes les línies de Rodalies, Regionals i mitja distància, però també amb el traspàs del servei sobre la taula. La tempesta no és pas menor, ja que, mentre més d'un miler d'usuaris dels trens han mostrat el seu afartament aquest cap de setmana en una manifestació simultània en nou punts del territori, el pacte assolit entre ERC i el PSOE ha despertat crítiques per l'adscripció transitòria a Renfe de la futura empresa que gestionarà Rodalies.
El 24% dels trens estan fora de servei
En la intervenció inicial, Illa ha demanat disculpes pels greuges causats als milers de centenars d'usuaris ―uns 400.000 diaris― pel mal funcionament del sistema i ha demanat "confiança" en les inversions i en les obres que s'estan executant. Malgrat no ser una tasca "fàcil ni immediata", Illa ha fixat com una "prioritat" implementar tot el conjunt de mesures previstes "sense interrompre" el servei.
El Govern actuarà simultàniament en tres fronts: amb 200 intervencions en infraestructures (renovació d'estacions, obres al corredor sud o desdoblament de l'R3, entre altres), amb la incorporació de 110 trens a la xarxa i amb una "nova governança" des de Catalunya. "El traspàs s'està complint i no té marxa enrere", ha asseverat Illa.
Paneque, amb el temperament serè que la caracteritza, ha fet un diagnòstic profund del panorama actual i ha detallat davant d'una cambra àvida d'explicacions els "punts crítics" que cal abordar per disminuir el nombre d'incidències, que, per cert, "s'han multiplicat per 2,5" en els darrers temps. Segons la consellera de Territori, "el 24% del material rodant inventariat ―els trens― no està en funcionament".
El PSC ha argumentat que no és moment de buscar "culpables", sinó de buscar solucions per la manca de "material mòbil", de tallers de manteniment i de personal de conducció i informació, per la saturació dels túnels de Barcelona, pel mal funcionament d'elevadors i escales mecàniques, per les obres d'Adif que afecten milers d'usuaris i per l'augment del vandalisme.
Junts i ERC disparen contra Renfe i Adif
Junts ha estat particularment crític amb els socialistes i ha demanat, novament, la dimissió de Paneque. Vergés ha recordat que, durant el 2024, es van produir 31 incidències diàries de mitjana. "La recepta del PSC és la paciència, però són moltes hores perdudes de productivitat i gent jugant-se la vida caminant per les vies", ha lamentat. En aquest sentit, el diputat ha qualificat de "pop malèfic" a Renfe, que oprimeix el territori català amb els seus "tentacles". "En 15 anys s'ha executat menys del 25% del que s'havia pressupostat a Catalunya. Espanya no ens posa trens, ens posa frens al desenvolupament", ha lamentat, irònic.
Vergés ha exigit "fer fora" la Renfe de Catalunya, així com una "planificació amb vista al 2050", més freqüència de combois i un model ferroviari "100% català" que respongui a les necessitats de la ciutadania. Pel que fa al traspàs de Rodalies, Junts l'ha titllat de "fals" perquè no s'han concretat "terminis ni diners". "La titularitat de les vies serà d'Adif, l'Estat tindrà dret a veto i la Generalitat entrarà en minoria en una empresa en fallida", ha sentenciat.
La diputada d'ERC Ester Capella també ha tingut la llengua esmolada amb les empreses operadores del servei i ha reclamat més "determinació i ambició" per part de l'executiu d'Illa. "Han de fiscalitzar la deixadesa de Renfe i Adif. No els acompanyarem si no exigeixen responsabilitats a l'Estat", ha assegurat. De fet, ERC ha demanat la dimissió dels responsables de Renfe i Adif i la reprovació de Paneque.
Els republicans somiarien un traspàs "imminent", però volen que es deixi de "sembrar dubtes", que es faci bé i que cap govern "tingui la temptació" de revertir-lo. "El servei serà 100% català. No volem seure a les cadires dels consells d'administració de Renfe ni d'Adif", ha afegit.
Els Comuns i la CUP critiquen que es prioritzés l'AVE
"Després de 20 anys, no podem fer res i n'hem d'esperar dos més per saber si un tren passarà per l'estació? No cal paciència ni calma, cal brio del ministre i nervi de la consellera", ha arrencat el portaveu parlamentari dels Comuns, David Cid. La seva intervenció s'ha dividit en tres partats: en primer lloc, com s'ha arribat fins a la situació actual; en segon lloc, com pot ser que, si hi ha més inversió que mai, hi hagi tants problemes, i, per últim, què ha de fer el Govern. En la primera part, el diputat ha criticat que els socialistes i el PP, "amb el suport de Junts i les elits catalanes", donessin prioritat a l'alta velocitat, en lloc d'invertir en Rodalies.
Cid li ha etzibat a Illa que el seu Govern està "perdut" i que cal un "pla de xoc" per a oferir, com a mínim, més informació "clara i concisa" sobre l'estat actualitzat dels trens. En aquest sentit, ha carregat contra Renfe per no disposar d'un sistema de "geolocalització" per saber on són els combois i ha lamentat que existeixin tres aplicacions diferents que donen "informació contradictòria". A més, ha reclamat resoldre les desigualtats en els preus i més previsió dels talls i serveis alternatius suficients.
D'altra banda, el portaveu dels Comuns també ha tingut durs retrets contra Junts, als quals ha acusat de doble moral per defensar ara Rodalies quan "sempre han estat els de l'AVE i els del Quart Cinturó". La tensió ha pujat encara més quan Cid ha retret les crítiques de Junts contra el Govern espanyol mentre col·loca d'amagat a alguns dels seus membres a Renfe o Aena, entre altres organismes públics. "No sabia que anar a cobrar dels Consells d'Administració de grans empreses públiques ara era ser un almogàver del segle XXI", ha reblat.
Per la seva part, la CUP ha retret al PSC que s'espolsi les "responsabilitats" i les carregui al Govern del PP del 2012 al 2018. A més, ha dit que Sánchez ha venut "fum" per aconseguir la investidura, però que, tan bon punt ha aconseguit la presidència, "el traspàs s'ha anat descafeïnant". El diputat cupaire Dani Cornellà també ha criticat que l'AVE passés per davant de Rodalies i ha instat a fiscalitzar Renfe.
Entre les seves propostes, la CUP ha plantejat una comissió que analitzi els plans de Rodalies des de fa 30 anys ―amb un termini de dos mesos per tenir resultats― i que exigeixi al Govern espanyol una "compensació econòmica". En paral·lel, també ha proposat un control independent del compliment d'horaris i un registre de les cancel·lacions, que eventualment podria comportar sancions a l'operadora. PP, Vox i AC també s'han mostrat molt crítics amb el Govern.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.