Público
Público

El rei Felip VI estaria disposat a parlar amb els partits independentistes

El president del Parlament balear, Baltasar Picornell, ha assegurat després de reunir-se amb ell que Felip VI vol "construir ponts" entre les posicions. Fins ara, la corona sempre havia mantingut una posició dura contra l'independentisme i havia abraçat les tesis del govern espanyol. El Suprem ratifica la suspensió com a diputats de Puigdemont i els presos polítics, i Junqueras Romeva recusen cinc magistrats de l'alt tribunal per imparcialitat.

PALMA DE MALLORCA (ESPAÑA), 30/07/2018.- El Rey Felipe VI y Baltasar Picornell i Lladó, Presidente del Parlmento las Illes Balears, durante la audiencia celebrada esta mañana en el Palacio Real de la Almudaina, en Palma de Mallorca.- EFE/Ballesteros

PÚBLIC i agències

El president del Parlament balear, Baltasar Picornell, ha declarat aquest dilluns a Palma de Mallorca que el rei Felip VI "està disposat a tendir ponts" en relació al conflicte polític de Catalunya i, de fet, "està intentant parlar amb les parts que hi estan disposades", ha dit. Picornell ha comentat als periodistes que, en aquests moments, hi ha "partits reticents" a la negociació, si bé Felip VI "està intentant parlar amb les parts que realment estan disposades a tendir aquests ponts".

És el primer cop que transcendeix una postura propera a la negociació per part de la corona pel que fa al conflicte territorial. Fins ara, les posicions del monarca havien quedat marcades pel discurs del 3 d'octubre de 2017, dos dies després del referèndum, quan va adoptar una retòrica de forta denúncia cap a l'independentisme i l'organització de la votació. Felip VI va acusar a la Generalitat de "soscavar" la convivència i l'harmonia de la societat catalana, de "menysprear" la solidaritat que ha "unit la societat espanyola" i va recolzar les accions de les forces de l'Estat per "assegurar l'ordre constitucional". 

El Suprem ratifica la suspensió dels diputats presos

Paral·lelament a aquest tímid acte d'acostament per part de la monarquia, el Tribunal Suprem ha ratificat la suspensió com a diputats de l'expresident destituït  pel 155 i a l'exili, Carles Puigdemont, de l'exvicepresident destituït i empresonat, Oriol Junqueras, i dels altres quatre diputats independentistes a la presó, els exconsellers cessats Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull, i l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez, tots ells processats pel delicte de rebel·lió. Ho ha fet la sala d'apel·lacions de l'alt tribunal, en desestimar els recursos de les defenses contra la resolució del jutge Pablo Llarena del passat 11 de juliol, que ordenava suspendre'ls com a diputats. L'altre diputat processat per rebel·lió, Toni Comín (exiliat a Bèlgica) encara no ha estat suspès perquè té la possibilitat d'interposar un recurs.

El Parlament té pendent decidir sobre aquesta suspensió, però ja l'ha aplicat de facto, en suspendre de sou tots sis diputats des del mateix dia que va rebre la notificació del jutge Llarena. Pel que fa a la qüestió del vot dels diputats, el president de la cambra, Roger Torrent, va decidir guanyar temps ajornant el proper ple del Parlament fins al 2 d'octubre.

Magistrats recusats

Igualment aquest dilluns, Junqueras i Romeva han presentat a la sala penal del Tribunal Suprem un escrit de recusació per presumpte falta d'imparcialitat contra cinc dels magistrats que han de jutjar-los en la macrocausa contra els polítics independentistes.

Junqueras i Romeva assenyalen els magistrats Manuel Marchena, Andrés Martínez, Juan Ramón Berdugo, Luciano Varela i Antonio Del Moral. L'advocat dels presos, Andreu Van den Eyde, assegura a l'escrit que els magistrats "han pres decisions que comprometen la seva imparcialitat" en el cas. També afirma que els valors dels magistrats "podrien col·lisionar amb els dels processats fins el punt d'afectar en la imparcialitat dels jutjadors".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?